Jubilejní 30. ročník ultraakcičky Týnišťké šlápoty vyhrál Tomáš Klimša. Trať o délce 121 kilometrů se startem v Náchodě vedoucí přes Orlické hory, i nejvyšší vrchol Velkou Deštnou, Rychnov nad Kněžnou, Častolovicemi k soutoku Tiché a Divoké Orlice, kde byly dvoumetrové kopřivy, do cíle v Týništi nad Orlicí se součtem stoupání necelé čtyři kilometry dal za 14:11:16 hodiny. Ve výsledkové listině je na absolutně druhém místě Anna Korobko v čase 15:03:24. Cílem proběhla jako pátá, ale tři muži před ní byli penalizováni za chybějící kontroly, těch oficiálních bylo 25 a dále několik tajných.

Úvodních osmdesát kilometrů běžel na čele Petr Martinovský, který však odstoupil. Ze závěrečné občerstovovačky na stém kilometru vybíhal Klimša s Jiřím Valešem (vítěz je na foto vlevo). V té době byl na bednovém průběžném pořadí Jaroslav Gottvald, ale ten si zde musel dát delší pauzu, takže se před něj posunul Martin Vlasák.

Anna Korobko (32 let) je Ruska žijící v Brně. V její sbírce úspěchů je několik titulů mistryně Ruska v rogainingu (24hodinový orientační běh) a v kategorii mix je v této disciplíně vícemistryní světa. Korobko byla na první kontrole na 13 kilometru v druhé desítce a postupně šla dopředu. Po jejím doběhu byla za ní v cíli hodinová díra. Druhý byla Daniela Dunajská, celkově 12. místo, za 16:47:44 a třetí Marie Balšínková, absolutně 17, ta 18:07:51.

Start závodu byl v pátek před půlnocí a poslední účastník dorazil do cíle v pondělí. Byl to na 99. místě, závod nedokončilo cca 25 vytrvalců, Jan Šrejber (66 let) za 52:38:19, ten však na trati nachodil téměř 150 kilometrů. Mezera mezi ním a předposlední trojicí byla dvanáct hodin.

Pořadatel akce Olaf Čihák po vyklizení pronajatých prostor a zavření restaurace na něj čekal ve městě: "Ve 3:20 v pondělí ráno se Luděk konečně objevuje v ulicích Týniště. Na závěrečném úseku si udělal nedobrovolnou bloudící odbočku až za Borohrádek (v poslední vesnici před Týniště šel zcela opačným směrem, vlastně souběžnou cestou, z které přišel a také přešel kontrolu na stém kilometru a vracel se na ni ze sousední obce).

Oficiálně 121 km, ve skutečnosti asi hodně přes 140 km v nohách. Čekal jsem na něj na lavičce u kina. Pro mě to taky byla třetí noc v kuse a z lavičky jsem několikrát při podřimování spadl." Olaf je fakt superultrák.