Trochu smutnou a překvapivou tečku měl Běh na Šerák. Po vyhlášení výsledků po všech stránkách povedené akce ředitelka závodu oznámila, že za rok běh nebude. Start závodu byl v Bělé pod Pradědem v nějakých 500 a něco metrech nad mořem a téměř souvisle se běželo do kopce, nejdříve po asfaltu, poté terénem, až k chatě na vrcholu Šerák (1351 m. n. m.). Takže 9,5 kilometru s převýšením 820 metrů.

Mistrovství republiky v běhu do vrchu se zde uskutečnilo před dvěma roky a také tehdy vyhrál Marek Chrascina z TJ TŽ Třinec, tehdy za 41:59, letos zapsal 40:45 minuty. Výkon z před dvou let i umístění zopakoval Jan Janů z Hvězdy Pardubice – 42:54. Vloni v šampionátu na Černé hoře v Krkonoších bylo pořadí opačné. Dominik Sádlo z Náchodska překvapil na nedávném šampionátu v půlmaratonu druhým místem, před dvěma lety zde byl třetí, ale tentokrát se zhoršil o jedna půl minuty a bylo z toho čtvrté místo stejně jako před rokem v Krkonoších. Třetí za 43:53 byl David Pelíšek z AK Olomouc.

Ke svému jasnému prvenství Marek Chrascina uvedl: „Po třetím kilometru jsem se do toho opřel a unikl soupeřům. Neměl jsem přehled jaký mám náskok, a proto jsem makal až do cíle naplno.“

Tři nejlepší ženy doběhly v půlminutě. Vyhrála papírově nejrychlejší plzeňská Tereza Hrochová, třetí vloni a třetí na nedávném mistrovství v půlmaratonu, za 50:18. Druhá Pavla Schorná Matyášová z Maratonstavu – 50:37 obhájila loňskou pozici a třetí Lucie Maršánová z Olympu za 50:44 se o jedno místo zlepšila. Nejlepší mladice se zapomněli přihlásit do veřejného závodu, takže v něm brala prvenství do 34 let celkově čtvrtá a loňská šampionka Adéla Stránská z Iscarexu za 51:44.

O tituly běželi i juniorské kategorie, jejich závod měl délku šest kilometrů, byli vyvezeni busem na třetí kilometr trati, a převýšení šest set metrů. Vyhrál opět David Bílek z Jiskry Ústí nad Orlicí za 31:25 a Adéla Koláčková z Olympu Brno za 34:12.

Kvalitně byly obsazeny i věkové kategorie. Čtyřicátníky v čase nad 45 minut vyhrál Brňák Jiří Petr před Jindrou Králem z Iscarexu. Padesátníky Bořek Jančík z Hořic – 51:43 a šedesátníky Vláďa Vacarda za 56:38, druhý Petr Škrabánek z MK Seitl Ostrava za 57:08. Jeho oddílová kolegyně Iva Pachtová byla nej 45 – 54 let za 63:44 a ženy nad 55 let byla nejlepší Jana Matyášová z Dolní Dobrouče – 64:10.

Smeknout je nutné i před nejstarším účastníkem Jaroslavem Mertou z Jeseníku, který se 85 letech v dresu Iscarexu vrátil na tuto trať. „Běžel jsem zde před třemi lety za 2:10 hodiny, tak jsem zvědav jak dnes,“ řekl před startem. Závod v pohodě zvládl jen v čase o deset minut horším.