Celkem 56 atletů si zazávodilo v srpnovém Běhu na 2 míle ve Zlíně. Na start 3,2 kilometru dlouhého závodu v Přílukách se postavilo 36 mužů.

Mezi nimi zvítězil reprezentant pořádajícího klubu Sri Chinmoy Marathon Team Zlín Andrej Višněvský, který dosáhl na rovinaté trati rozložené do dvou okruhů, času 10:28. Stříbrnou příčku obsadil s třísekundovou ztrátou další zlínský borec Svatopluk Janečka, třetí místo bral za čas 11:42 František Palla (Biathlon Halenkovice). Martin Velcer z Vizovic skončil v čase 11:50 čtvrtý, pátý byl Filip Zeman ze Zlína (11:54).

„Závod jsem odběhl v ostrém tempu. Od začátku jsem si v něm hlídal pobyt na první příčce, Janečka se ale ke mně po 1500 metrech začal přibližovat. Jeho ataky jsem však odrazil a i v závěrečných 300 metrech jsem první místo uhájil. Navíc jsem si na zlínské dvoumílové trati v porovnání s červencem o jednu sekundu zlepšil čas,“ potěšilo 29letého Andreje Višněvského.

Žen si v Přílukách zazávodilo 20. Mezi nimi vyhrála výkonem 12:52 teprve dvanáctiletá Monika Železníková z Babic na Uherskohradišťsku (Biathlon Halenkovice), před zlínskou Terezou Křenkovou (14:01) a Lindou Šilberskou (AK Zlín, 14:20). Čtvrtá doběhla ve stejném čase jako Šilberská další nositelka barev AK Zlín Klára Řezníčková. Páté místo vybojovala Michaela Hrabcová (Biathlon Halenkovice, 14:21).

„Dvoumílového závodu ve Zlíně se vždycky ráda zúčastním. V loňském roce jsem v Přílukách běhávala hlavně 800metrový závod. Ten na 2 míle jsem si však také několikrát vyzkoušela. Na začátku letošního roku jsem však definitivně přešla na delší trať. Tato vzdálenost je pro mě dobrým tréninkem pro biatlon a atletiku,“ prozradila Monika Železníková.

Mladá sportovkyně z Babic srpnový závod rozběhla velmi rychle. „Když jsem po prvním kilometru běžela na příčkách kolem desátého místa mezi muži, tak jsem se obávala, abych tempo nepřepálila. Ale až do konce se mi běželo dobře a závod jsem dokončila v osobním rekordu na přílucké dvoumílové trati,“ radovala se reprezentanta klubu Biathlon Halenkovice.

Železníková má však v Přílukách před sebou další výzvu. „Chtěla bych pokořit traťový rekord Agnikany Šenkýřově 11:59 ze září 2014. K tomu mi ale ještě chybí zdolat třiapadesát sekund,“ plánuje ambiciózní Monika Železníková.

V závodu, v němž rozhodoval poměr věku a výsledného času dominovali osmačtyřicetiletý Svatopluk Janečka (Zlín, 10:31) a v čase rovných 18 minut třiasedmdesátiletá Anežka Janečková (AK Zlín).

V Přílukách na 800metrové trati poměřilo síly také 16 dětí. Závod kluků ovládl Libor Železník (Biathlon Halenkovice, 2:57), před Tobiášem Tlustákem (3:01) a Tobiasem Riesslerem (oba Zlín, 3:23). Mezi děvčaty byla nejrychlejší díky času 3:07 Šárka Juřenová (Biathlon Halenkovice), před o šest sekund pomalejší Dagmar Hradilovou z Kelče. Bronzová do cíle doběhla Markéta Ernestová (Titan Meniskus Lukov, 3:32).