Tradičně v pátek navečer a tradičně za teplého počasí se uskutečnil Svinnský Iscarex kros, podle obce Svinná, kde bydlí majitel firmy Iscarex a pořadatel závodu Jan Šimůnek. Závod se běhá po vysekané louce na okruhu o délce 900 metrů, který se běží šestkrát, takže 5,4 kilometrů. Dopředu bylo přihlášeno 60 závodníků, ale nakonec počet startujících překročil číslo 150.

V 17 hodiny začaly dětské závody a v 19 hlavní běh na šest kol, který měl společný start s lidovým na tři okruhy. Těsně před večerní devátou, po vyhlášení výsledků, byla losována tombola, takže běžci se rozcházeli do hluboké tmy. Hlavní závod začal vzpomínkou na 1. srpna zesnulého běžce nadregionálního formátu Matěje Jelínka (78 let) z Černilova u Hradce Králové.

„Matěj zde s námi často závodil a věnujeme mu minutu ticha,“ uvedl moderátor závodu. Matěj zemřel tiše po těžké nemoci. Ještě vloni na jaře spolu se svoji manželkou Magdalénou běhali, ta byla v té době naší nejlepší běžkyní nad 70 let. Občas jsem jejich jména zahlédl ve výsledkách na závodech pořádaných na Moravě, či na západním konci středních Čech.

Absolutním vítězem v čase 19:18 na členité trati, první půlka okruhu je do kopce, se stal Patrik Vebr z USK Praha. Do poloviny závodu se s ním snažili držet v kontaktu Filip Záveský (19:36) a Jan Šimůnek (1939), vnuk pořadatele závodu.

V soutěži žen se běželo sólo. Vyhrála Tereza Šedová ze Srubů (23:34) před Vendulou Stránskou 24:36 a nejlepší veteránkou, dříve reprezentantkou v triatlonu, Janou Jirouškovou – 24:56. Celkově čtvrtá byla vítězka kategorie nad 55 let Jana Matyášová z Dolní Dobrouče za 25:10.

Obdiv si zaslouží borci, kteří už tak často nezávodí a přesto si troufli na hlavní závod. Třeba Hedvika Sedláčková je na každé akci, ale nyní spíše jako fotografka, ale s úsměvem to dala za 49:31. Běžel i Jaroslav Merta z Jeseníku (85 let) a i on to v pohodě zvládl za 61:09.