Poctu nejlepšímu vytrvalci všech dob složili mezi stovkami běžců nejlíp Ondřej Fejfar a Radka Churaňová. Na jeho pětikilometrovém okruhu v Lomené aleji u Staré Boleslavi vyhráli čtvrtý ročník Zátopkovy 10 v traťových rekordech (33:17, resp. 39:35).

„Na Emila bych potřeboval ještě aspoň pět minut,“ smál se Fejfar, nyní už téměř čistý horský běžec. Po výhře na půlmaratonské trati Krkonošské 50 minulou sobotu brzy zregeneroval a v třicetistupňové horúčavě předvedl s číslem jedna skvělý výkon. Původně ohlášená dvojka Milan Janata, jeho pronásledovatel z Krkonoš, ho tentokrát nehonil, takže musel sám. Běhá se tu totiž intervalově, s dvacetivteři­novými rozestupy, tedy neobvyklá časovka.

„Není to rychlá trať,“ vrtěl hlavou Fejfar. „Kořeny, písek, zatáčky, malé kopečky, jedna vracečka a ještě to slunce na otevřených úsecích. Druhé kolo bylo na morál a ve finiši se mi pěkně motala hlava. Ale z Krkonoš jsem se dal brzy do kupy, už v úterý jsem šel těžký trénink,“ říkal po své zdejší premiéře. Zvládl ji tedy báječně a padl tak předloňský nejlepší výkon triatlonisty Tomáše Svobody, dvojčete olympijského vítěze v pětiboji Davida.

Druhý skončil s odstupem 1:33 ostřílený semilský závoďák Jiří Čivrný, třetí Daniel Noah (35:02), americký triatlonista, usazený v Praze. Zdejší osobáčky se tu vylepšovaly výjimečně (gratulace mj. pro Michala Včeliše z časopisu Run za 39:08). Ačkoliv loni tu padla na les ještě teplejší peřina, mezi pravidelnými účastníky jste našli víc těch s horšími časy. Divná sezona, že jo…

To mistr světa a olympijský medailista na divoké vodě Jiří Prskavec vypadal spokojeně. Před půl rokem se s rodinkou nastěhoval do dřevěného srubu sto metrů od startu a vpředvečer při venčení psa se rozhodl. S manželkou Terezou vytvořili štafetovou dvojici Prskavky a každý dal jedno kolo, skončili dvanáctí. „Nešetřil jsem to a doufám, že jsem se dostal pod devatenáct minut,“ vykládal před výsledkovou listinou. „Běhám tady často, znám to moc dobře. Jen mě zaskočila ta vracečka (s živou asistencí běžce Jirky Gona, zotavujícího se po operaci menisku), která dotahovala okruh na přesnou pětikilometrovou vzdálenost,“ dodal ještě. Potvrdil tak vysokou běžeckou úroveň vodáků, z nichž snad nejlíp ji stále ukazuje Lukáš Kubričan. Víte, že jsou bratranci?

Mezi ženami se objevily dvě hvězdy. Radka Churaňová, čerstvá rekordmanka ve čtyřiadvaceti­hodinovce (úctyhodných 215 km!), „ztratila rychlost“ až na sedmé místo v absolutním pořadí. „Vytrápila jsem se dost, nejde mi to rychle, ale tohle byl aspoň výborný trénink. Do druhé kola jsem se raději pořádně napila, abych udržela tempo,“ říkala. Vrchařka a bývalá duatlonistka Anička Straková bydlí taky kousek od startu… „Rozbíhám se po zranění, jinak tady ani moc neběhám. Vyrážíme o kus dál k řece a pak na Ještěd, první nejbližší kopec,“ říkala mezi koučováním tří ratolestí a manžela Sama, svého trenéra. Tentokrát to stačilo na druhé místo (za 41:43), třetí skončila Veronika Králová (44:01). Všechno dámy (přes)čtyřicítky. Tata bojs by měli upravit svoji skladbu – Holky, kde ste?

Ceny ve všech kategoriích stály za to, vítězové brali parádní hodinky Prim s gravírovaným věnováním, skoro na všechny se dostalo ještě v tombole, zásobené mocně bazény Marimex, knihami z Paseky, oblečením Roam a Looowfat kids, pochutinami od Mixitu nebo botkami od Slamingu. Jako vždy hojně obsazený „lesní Zátopek“ měl i díky „železnému“ moderátorovi Standovi Bartůškovi tradičně pohodovou atmosféru, včetně dětských závodů. Poprvé ho už z nebeské VIP tribuny sledovala i Dana Zátopková, která před čtyřmi lety pokřtila jeho zrod. S Emilem se tam jistě bavili náramně…

Kompletní výsledky najdete na www.sportovniservis.cz