Běžecky bohatý bude podzim v Hlinsku na Chrudimsku. V plné přípravě je nejen tradiční ultra akcička Saar Challenge, která se uskuteční v sobotu 19. září, ale připravují zde i nově seriál kratších krosových běhů.

Na Saaru budou opět připraveny trasy o délce 70, 44 a 21 kilometrů vedoucí atraktivním prostředním Žďárských vrchů. Na nejdelší trati je přihlášena obhájkyně prvenství Marcela Rambová a ultrák, který vloni přeběhl Československo, Štěpán Dvořák. Pořadatelé jsou vstřícní i k vysloveně kondičním běžcům, protože tratě mají převýšení, takže třeba vloni poslední maratonec bojoval s tratí osm hodin a na půlmaratonu to bylo přes 3,5 hodiny.

Všechno vybrané startovné ze seriálu Běháme pro Evičku půjde na zakoupení rehabilitační tříkolky.

Poběží se pro 21 letou Evičku Staňkovou ze Srní, která trpí dětskou obrnou a ráda jezdí na kole. Cílem charitativního seriálu tak bude vybrat peněžní částku právě na koupi nové rehabilitační tříkolky.

Evička Staňková je absolventkou hlineckého gymnázia a nyní studuje na Vyšší odborné škole zemědělské v Chrudimi Správu ochrany životního prostředí. „Tříkolka je pro mě symbolem svobody a nezávislosti a také štěstí, když cítím vítr ve vlasech. Je úplně jiný pocit, když jsem na tříkolce a s někým se bavím, než když sedím na vozíčku, takhle se mu mohu dívat zpříma do očí. I pohled na přírodu a krajinu z cyklistického sedla je pro mě stále něčím výjimečným.“

Pro Evičku se poběží celkem 4 kratší krosové běhy a místy to bude také velmi atraktivní (viz na foto, kde se bude třeba podbíhat hlavní silnice číslo 34). Prvním bude 8. září v 17:30 Holetův běh v Holetíně o délce 4,2 kilometru, druhým tradiční sobotní Rataják 26. září v Hlinsku od délce 5,2 kilometru, start v 10:30. A následují další úterky Hradiště 6. října v Hlinsku se startem v 17 hodin a závěrečná Alej se startem rovněž v 17 hodin v Hlinsku – 4,2 kilometru.

Do závodů je možné se za výhodnější startovné přihlásit dopředu. V jednotlivých závodech budou oceněni nejen nejlepší, ale je včetně mládežnických vypsáno třináct věkových kategorií. Další info jsou na stránkách https://behy-hlinsko.webnode.cz/propozice/ .