Borci z Kovalovic u Brna ovládli 9. ročník Hostýnské osmy. Prvenství v ultratrailovém závodu v Rajnochovicích na Kroměřížsku vybojoval Petr Hének. Ten dosáhl na trati dlouhé 68 kilometrů s převýšením 3050 metrů, času 6:40:20. Druhý v pořadí Jiří Petr byl v cíli o 14 minut a 50 sekund pomalejší, bronzovou pozici obsadil v čase 7:34:06 Matěj Beníček z Malenovic hájící barvy KESBUK Teamu.

,,Koronavirová pandemie letos zrušila spoustu závodů. Proto byl můj start v srpnové Hostýnské osmě jasnou volbou. Navíc je tento ultratrailový běh v Hostýnských vrších mojí srdeční záležitostí,“ přiznal nejúspěšnější reprezentant Zlínského kraje ve výsledkové listině Matěj Beníček.

Ten měl na trénink dost času. ,,V posledních čtrnácti dnech jsem ale trochu ubral počet naběhaných kilometrů. Zato jsem důsledně dodržoval superkompenzační sacharidovou dietu, která mi na trati Hostýnské osmy od třicátého kilometru hodně pomohla,“ pochvaloval si vytrvalec z Malenovic. Jednomu z tahounů otrokovického KESBUK Teamu se líbila i organizace závodu.

,,Byla jako každý rok skvělá. Jenom škoda, že na pětačtyřicátém kilometru někdo přeznačil trať. Díky tomu jsem si závod o jeden kilometr prodloužil,“ mrzelo Beníčka.

Běžec z předměstí Zlína začal opatrně. ,,Bylo dost horko, tak jsem od staru zvolil volnější tempo a dlouho jsem se pohyboval na pozicích kolem 10. místa. V průběhu 35. kilometru na Hradě Lukov jsem se však propracoval až na třetí příčku. Na 50. kilometru mě ovšem začaly sužovat zdravotní problémy. Nepříjemné bylo píchání v oblasti bránice, což mi v posledních deseti kilometrech trochu omezovalo běh. Pobyt na bronzové pozici jsem však udržel až do cíle,“ oddechl si Matěj Beníček, který hned po závodu z Rajnochovic odjel relaxovat s přítelkyní Verčou k vodě na přehradu do Luhačovic.

A to netušil, že se na něho v Hostýnských vrších ještě jednou usměje štěstí.

,,Veronika měla štěstí při losování tomboly. V ní vyhrála zaplacené startovné v Hostýnské osmě pro příští rok. Takže je moje účast v Rajnochovicích v roce 2021 jistá,“ usmíval se po vyhlašování výsledků spokojený Matěj Beníček. Z regionálních vytrvalců skončil ještě Tomáš Štverák ze Zubří (Inov – 8 Team, 7:35:55) čtvrtý, Ondřej Tabarka z Rymic (7:39:22) pátý a Ondřej Velička z Bystřice pod Hostýnem (8:03:22) sedmý.

S těžkou tratí se skvěle vypořádaly i nejlepší ženy. Jejich závod ovládla, přestože na trati několikrát upadla, Barbora Macurová z Frýdlantu nad Ostravicí, jež si pro suverénní první příčku doběhla v čase 8:00:43. Druhá byla Brňačka Lenka Kohnová (8:33:29), bronz si pověsila na krk Alena Hénková z Kovalovic (8:37:16).

Náročná trať Hostýnské osmy připomínala osmičku, která měla svůj střed na Tesáku. Vedla po turistických trasách a v několika případech i po individuálně značených úsecích v kopcovitém prostředí Hostýnských vrchů.

Běžci na ní mimo jiné museli překonat tyto kopce a oblasti: Jahelník (699 m.n.m.), Chvalčov, Svatý Hostýn (730 m.n.m.), Obřany (704 m.n.m.), Rusavu, Ráztoku, Vítovou, Vlčkovou, Humenec (703 m.n.m.), Hošťálkovou, Tesák (750 m.n.m.) a Kelčský Javorník (865 m.n.m.).

V letošním ročníku Hostýnské osmy se prezentovalo 307 mužů a 86 žen. Do cíle doběhlo 173 mužů a 54 žen.

Zajímavým zpestřením už tradičního ultratrailového závodu na Kroměřížsku byla ráno těsně před startem závodu svatba Barbory a Radovana z Ostravy. Pár byl oddaný pod startovním obloukem. Čerství novomanželé potom společně běželi závod týmů mix.