Sdružení Běhy Zlín ve středu 19. srpna pořádá z března kvůli pandemii koronaviru odložený už 33. ročník Josefského běhu.

„Ten se letos uskuteční v okolí Burešova. Start hlavního desetikilometrového tradičního krosového podniku v krajském městě, rozloženého do dvou okruhů, je na nádvoří Čiperovy vily. Z tohoto areálu trať povede zahrádkářskou osadou. Poté po lesní cestě směrem na Štákovy paseky. Po kilometru následuje stoupání Štákovými pasekami až na lesní šotolinovou cestu nad Příluky. Tam se odbočí doleva a potom se po zpravené cestě poběží zpět do cíle na nádvoří Čiperovy vily. Vytrvalci tento okruh absolvují dvakrát,“ informuje jeden z pořadatelů Bob Komín.

„Pro zájemce jsme připravili ještě pětikilometrový běh. Také ten se poběží střídavě po lesní a šotolinové cestě,“ prozradil dále Komín. Jeho organizační tým vypsal 4 mužské a 3 ženské kategorie. V okolí Burešova si zazávodí i junioři a juniorky. Na kratších tratích můžou poměřit síly i děti.

Prezentace sedmého letošního závodu ze seriálu Běhy Zlín 2020 bude probíhat v místě startu od 16 do 17.30 hodin. Startovné je při online registraci do 17. srpna 250 Kč. Na místě pak 350 Kč. V místě prezentace ale není možné parkovat. K dispozici bude parkoviště před Kauflandem na Vršavě.

„Výtěžek z letošního Josefského běhu bude věnován Dětskému centru Zlín, které sídlí právě v Čiperově vile,“ upozornil další z pořadatelů Jiří Prokop.. Ten očekává, že se závodu zúčastní zhruba 250 vyznavačů krosového běhu. Loni v desetikilome­trovém Josefském běhu ve Zlíně závod mužů vyhrál díky času 37:10 domácí reprezentant týmu Edhouse.cz Jan Kolárik. V ženách zvítězila Ironmanka Helena Kotopulu (Titan Trilem Zlín), 43:30). Letos se mimořádně až po srpnovém zlínském Josefském běhu bude ještě konat vyhlášení výsledků celoroční soutěže Běhy Zlín za rok 2019.

„To se mělo původně uskutečnit už na začátku března. Protiepidemická opatření ale vyhlášení zrušila. Proto jsme se rozhodli vyhlášení loňských výsledků spojit s Josefským během. Při něm je vždy skvělá atmosféra a velká účast běžců. Celoroční soutěž jsme v minulosti vždy vyhodnotili právě při březnovém Josefském běhu. Také letos medaile a poháry dostanou ve všech 7 kategoriích nejlepší muži a nejlepší ženy a nejlepší tři týmy,“ informuje Jiří Prokop.

PROGRAM JOSEFSKÉHO BĚHU 2020:

  • 16:00 – 17:30 Prezentace a registrace běžců.
  • 17:00 Zahájení prodeje dobročinné tomboly.
  • 18:00 Start závodu na 10 km a závodu na 5 km.
  • 19:15 Dětské běhy.
  • 19:30 Vyhlášení výsledků. Lubomír Hotař