Mnoho běžců i nesportujícíchch lidí trpí během chladného období chronickými bolestmi zad, a to bez toho, že by u nich existovaly nějaké objektivní důvody jako je zranění nebo nemoc. Podle nejnovějších výzkumů může být na vině vitamín D, přesněji řečeno jeho nedostatek.

Nedostek slunce = bolesti zad

Ačkoliv v minulých letech odborníci vliv vitamínu D na bolest zad podceňovali, americký lékař Stewart Leavitt z Illinois se svým týmem dokázal pravý opak. Jeho studie totiž ukazuje, že podávání vitamínu D v jarním období dokáže ulevit od chronických bolestí zad.

Tým lékařů do studie zahrnul celkem 360 pacientů s chronickými bolestmi zad. U všech se prokázalo, že mají nedostatečnou hladinu vitamínu D. Když jim byl však vitamín D podáván po dobu tří měsíců, u 95 % z nich bolesti ustoupily.

Příčin, proč by to tak mohlo být, je několik. Vitamín D je totiž důležitý pro vstřebávání vápníku. Jeho nedostatek tak může vést například ke měknutí kostních tkání, což způsobuje bolest. A právě spodní část zad jsou tímto nejvíce ohroženy.

Největší přísun vitamínu D do lidského těla zabezpečuje zejména slunce a jeho záření.

Pomoci může cvičení i tablety

Lékaři doporučují sledovat u pacientů s chronickými zimními bolestmi zad hladiny vitamínu D. Tyto by se měly pohybovat mezi 30 a 60 ng/ml. Pokud jsou hladiny nižší, je potřeba vitamín uměle doplňovat. Kdysi upřednostňované dávky 600 mezinárodních jednotek jsou již dávno překonané. Lidé totiž během studeného období a při nedostatku slunečního svitu jich potřebují daleko více, lékaři proto doporučují i 10 000 mezi­národních jednotek vitamínu D denně a více.

Užívání vitamínu D ale samozřejmě není jediným lékem na bolesti zad. Pacienti by neměli zapomínat na cvičení, protahování a také správné držení těla. Odpadnou tak starosti s užíváním léků proti bolesti, což prospěje pacientovu žaludku i játrům.

Zdroj: Liveinthenow.com

BezvaBĚH.cz má pro vás dobrou zprávu: Příští týden se oteplí :-)