V sobotu 22. srpna se uskuteční 17. ročník Běhu na Svatý Hostýn. Závod startuje ve 13 hodin na Masarykově náměstí v Bystřici pod Hostýnem. Cíl je u rozhledny na Svatém Hostýně.

Závod zaštiťuje hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek. Běžci při stoupání na vrchol Hostýna musí zdolat trať dlouhou 5 kilometrů s převýšením 422 metrů.

Prezentace probíhá v budově společenského domu Sušil od 10 do 12 hodin. Startovné pro přihlášení elektronicky je 170 Kč, na místě 200 Kč. Vyhlášení výsledků proběhne u restaurace Ovčárna na Svatém Hostýně v 14.30 hodin.

„První kilometr vede po rovině. Potom následuje až do cíle náročné stoupání,“ informuje ředitel závodu Karel Novák.

V něm je vypsáno 5 mužských kategorii, 4 kategorie pro ženy, dále pak kategorie pro juniory a juniorky. Orelští závodníci pokud se ve svých kategoriích umístí na medailových pozicích, mají možnost postavit se na stupně vítězů dvakrát.

„Nejlepší vrchaři budou finančně odměněni. Po vyhlášení výsledků rozdáme také spoustu věcných darů a darů od sponzorů. Navíc každý účastník našeho běhu obdrží dárek,“ prozradil ještě Novák.

Loni se v běhu na trati mezi Bystřicí pod Hostýnem a Hostýnem ve všech kategoriích závodu zúčastnilo 169 běžců a běžkyň.

Prvenství v loňském roce v mužích s velkým náskokem vybojoval za čas 22:11 Brňan Lukáš Kučera (Eleven Run Team). Z regionálních borců skončil na bronzové příčce Tomáš Blaha (AK Kroměříž, 23:32). Závod žen rovněž suverénně vyhrála Hana Švestková – Stružková (AK Račí Údolí, 27:21). Jana Sichálková z Holešovska doběhla v čase 33:13 čtvrtá.