V pátek 28.srpna opět vyběhne z třineckého stadiónu více než 3000 účastníků 11.ročníků Kilpi Vitesco Beskydské sedmičky, letos vypsané jako extrémní horský závod jednotlivců a Mistrovství České republiky v horském maratonu dvojic.

Organizační tým na čele s Liborem to letos neměl vůbec jednoduché a vzhledem k neustále se měnící situaci s koronavirem bylo pořádání závodu dlouho nejisté. Nelehké byly i jednání s majiteli lesů, kdy hrozilo, že za každého účastníka závodu se budou platit poplatky za průchod a také Správa CHKO Beskydy opět přitvrdila a po loňské „ztrátě“ Travného, přišla B7 letos o další ze svých vrcholů – Ropici. Také na Smrk se už nebude stoupat natvrdo oblíbeným hangem. Naopak poprvé bude mít trať pro všechny kategorie shodnou délku 101 km a jako náhrada výše uvedeného nepůjdou ani dvojice z Krásné přímo na Lysou horu, ale nejprve si „střihnou“ Kykulku a následný sestup do Malenovic.

Ale největší změnou bude samotný start, který tentokrát poprvé neproběhne hromadně, ale po jednáních s krajskou hygienickou stanicí jako časovka s intervalovým startem v rozmezí od 12 do 22,30 hod. s tím, že nejprve by měli vyběhnout nováčci, kteří tento závod dosud neběželi, následně ti se slabší výkonnosti a úplně nakonec ti nejlepší jednotlivci. Také slavnostní vyhlášení výsledků je odloženo až na podzim. Další komplikací bude pro závodníky rouška v povinné výbavě, kterou by si měli v místech s větší koncentrací osob nasazovat.

A koho uvidíme na startu? Dlouho se zdálo, že letos nebude na startu tolik špičkových horských běžců jako v minulých letech, ale nakonec, vzhledem ke zrušení mnoha zahraničních závodů, se na startu přeci jen nějací objeví.

Zdeněk Hruška z Tísku zvítězil v minulosti na Pražské stovce a získal medaile i na LH 24 či populárním švýcarském Scenic trailu. Jaroslav Vicher ze Sazovic se letos pyšní zopakovaným vítězstvím na náročné Malofatranské stovce. Polák Bartosz Misiak žijící v Českém Těšíně předvedl skvělý výkon na mimořádně obsazeném Lysohorském ultratrailu, když skončil čtvrtý, jen 3 minuty za Markem Causidisem (ten vyhrál B7 loni). A zapomínat nesmíme ani na nestárnoucího a nejzkušenějšího Standu Najverta z Ostravy, který na B7 triumfoval již čtyřikrát a s loňským 7. místem nebyl vůbec spokojený. Dostatečně zkušený je i Tomáš Peter, letošní vítěz Lysa cupu, z Pražma a sezónu letos úspěšně rozjel Tomáš Štverák, mj. vítěz LH 24. Bronzem z roku 2018 se může pyšnit i Vláďa Řehák.

Trošku slabší je konkurence mezi ženami. Elen Šimonová byla loni pátá, ale v letošním roce netrénuje zdaleka tolik. Třeba ji odpočinek pomůže. Kvalitní závodnice jsou i Ostravačky Veronika Martínková či Monika Gemelová, nebo Klára Zelenková z Olomouce.

Na poslední chvíli se ale přihlásila loni stříbrná Eliška Vondráčková. Stává se tak určitě největší favoritkou letošního ročníku.

V mužských dvojicích by si to o vítězství mohli rozdat David Pecina a Roman Košťák z Jablonce, Bezděkem a Markem Novotným z Nového Jičína, tedy stříbrný a bronzový pár z deštivého ročníku 2017. Zajímavé bude sledovat dvojici Vlastimil a Filip Bukovjanovi z Otrokovic, tedy otec a syn. Táta, bývalý maratónský reprezentant, vyhrál ve své kategorii snad všechny dosavadní ročníky B7.

V ženách bude největším favoritem slovensko-český tým z Brna, tedy Linda Beniačová s Martinou Dvořákovou. Linda je mnohonásobnou vítězkou LH24 a také Martina už vyhrála nejeden stokilometrový závod (letos mj. druhá na Kysucké 100). Překvapit může německá dvojice z Horské služby Bavorsko Langguthová – Goetzová, nebo domácí dvojka Magnusková – Tomečková.

A co mixy? Na startu nebudou chybět loňští vítězové Linda Tekeliová – Radovan Keler. Potrápit by je mohla slovenská dvojice Denisa Kušnierová – Jozef Hrůz z Trnavy (loni 3.), Miroslav a Lubica Štěrbovi z Frýdku-Místku (několikanásobní medailisté), nebo Kateřina Šoubová z Mariánem Böhmem z Liberce.

A zajímavé bude určitě sledovat i boj o vítězství v nejstarší mixové kategorii s trojicí silných týmů: Smola-Pachtová, Horkel-Gombalová a manželé Štěrbovi i legendárními manželi Hejkrlíkovými.

Zajímavostí je, že na startu B7 se letos objeví i frontman populární skupiny Mirai (hitem Když nemůžeš, přidej doprovázel start B7 před 2 roky) – Mirai Navrátil. Ten na trať vyrazí již v pátečních 12 hodin a rád by do cíle dorazil do sobotního poledne. Ve Frenštátě ho budou očekávat další členové skupiny, aby jej ihned odvezli na večerní koncert do Prahy. Natrénováno prý letos má.

Opět se máme na co těšit. Online zpravodajství můžete v průběhu závodu sledovat na www.beskydskasedmicka.cz