67. ročník Malého svrateckého maratonu, silničního obrátkového běhu na 32 kilometrů, vyhrál Jan Kohut z Blanska. Jako jediný se v úvodu za tropického vedra a v druhé půlce závodu za deště dostal pod dvě hodiny – 1:58:00. Druhý brněnský Martin Kučera, který v závodě i s podstatným náskokem vedl, ztrácel necelých pět minut a vyhrál čtyřicátníky.

„Běželo se mi dobře. Celý závod jsem šel rovnoměrně tam i zpět ve stejném tempu. V tom vedru jsem běžel opravdu opatrně a nikam se nehnal. Martina sem nechal běžet a myslím si, že jednu chvíli měl i dvěstěmetrový náskok. Předběhl sem ho asi na 18 km. Krize žádná nebyla, takže super,“ řekl k průběhu v cíli vítěz. Loňský vítěz Jakub Exner z Jihlavy doběhl třetí za 2:03:43.

K vítězství v soutěži žen stačil čas 2:28:58, který dala Hana Vičarová z Brna, celkově byla patnáctá. Následovala vítězka MUM a Moravského ultra maratonu Lenka Horáková za 2:49:21. Třetí byla loňská vítězka a první nad 45 let Zdeňka Komárková za 2:51:39, která stejně jako před rokem se v závěru zbavila bot a doběhla bosá.

Nejstarším účastníkem byl opět Josef Holý z Brna, který to 79 letech dal za 4,5 hodiny a letos dal třeba mini MUM, tři maratony během týdne. Neskutečným vítězem kategorie nad 70 let se stal Sláva Pilík z Rakovníka za 2:45.26. Na závod se byla mrknout i jedna z jeho největší legend Pavel Baběrád. Populární „Baboš“ zde vyhrál pětkrát a držel traťák časem pod 1:47 hodiny.

Závod se běží za silničního provozu z vysočinského Víru do jihomoravských Nedvědice, kde je obrátka. Po stejné silnici pak zpět do Víru. Trať měří 32 km. Převážný povrch trati je asfalt, pouze přes Vír dlažební kostky. Do Nedvědice trať klesá po proudu řeky Svratky, převýšení na 16 kilometrech je přibližně 50 m a do cesty se postaví jediný vyšší kopec na třináctém, a pak při cestě zpět na osmnáctém kilometru, v Ujčově.

Traťák z roku 2014 časem 1:45:02 drží Jirka Homoláč. Ženský je z roku 1986 a drží ho Hana Horáková – 2:04:12.

Malý svratecký maratón založil RNDr. František Vojta (1902–1973), lektor a asistent na brněnských vysokých školách, atlet, zakladatel vysokoškolského sportu v Brně. Do Víru se dostal v roce 1954 jako dělník na stavbě přehrady a jeho láska ke sportu vyústila v uspořádání Malého svrateckého maratonu.