Regionální ženy ovládly nedělní 20. ročník Morkomana. Závod v olympijském triatlonu v Morkovicích vyhrála v čase 2:26:35 Helena Kotopulu z klubu Titan Trilife Zlín, před o 4 minuty a 32 sekund pomalejší Martinou Novotnou (TÜV SÜD Rusava bike Team). Bronzovou příčku vybojovala Simona Světinská Švecová (Titan Trilife Zlín, 2:39:26). Další zlínská triatlonistka Monika Anderlová skončila čtvrtá (2:51:43). Pro účast v Morkovicích se Kotopulu rozhodla až v neděli ráno. Přesvědčilo ji příznivé počasí. Jedna z nejlepších českých Ironmanek byla však na startu netradičně nervózní. Víc než před mistrovstvím světa, protože nechtěla zklamat svého mladšího syna.

,,Nikos má totiž velký podíl na mém vítězství. V sobotu večer před závodem mi udělal hodinovou masáž a u ní mi neustále vtloukal do hlavy, že musím vyhrát, protože masáž je výherní,“ děkovala s úsměvem svému potomkovi, který se pro ni postaral o pořádnou motivaci.

,,Plavání jsem měla podle předpokladů slabší. Plavala jsem hlavně na techniku. Při cyklistice už jsem byla rozhodnutá pořádně si máknout. Ovšem protože jsem do závodu startovala jako poslední triatlonistka a do vody skákala poslední, tak jsem na kole skoro nikoho nepotkala. A dojíždět soupeřky mě nebaví. Navíc byla cyklistika díky kopcům a větru hodně náročná. Paradoxně jsem ale měla po těžké cyklistice lehčí nohy na běh. Proto jsem se mohla v cíli radovat se zisku prvního místa,“ potěšil triumf na Hané Helenu Kotopulu.

Pro triatlonistku ze Zlína to však v Morkovicích byl hlavně pořádný trénink před sobotním mistrovstvím republiky na tratích polovičního Ironmana. Tím bude na Vysočině Pilman ve Žďáru nad Sázavou.

V závodu mužů na Hané zvítězil Vít Svozil z Ústí nad Orlicí (2:10:28), před Davidem Jílkem (Titan Trilife Zlín, 2:10:44), třetí byl Václav Klakurka (AD Team, 2:15:20). Malenovický Ironman Petr Vabroušek obsadil díky času 2:16:31 čtvrtou pozici, Jiří Klement z Lubné bral za čas 2:20:38 sedmé místo.

,,V plavání bez neoprenu jsem byl zhruba o devadesát sekund pomalejší, než při mojí poslední účasti v morkovickém Morkomanovi. Cyklistika, při které jsme museli dvakrát zdolat kopec Kleštěnec, s celkovým převýšením 750 metrů, byla hodně náročná. Při jízdě na kole se mi ale dařilo jet s Vojtou Pospíšilíkem z AD Teamu a to mě nutilo nešetřit se. Závěrečný běh byl pro mě hlavně zkouškou nohou po Polskamanovi,“ pronesl v cíli nejúspěšnější nositel regionálních barev v závodu David Jílek. Ten byl ale nakonec ze zisku druhého místa trochu zklamaný.

,,Bohužel až v cíli jsem se dozvěděl, že mě Vít Svozil porazil jenom o šestnáct sekund,“ mrzelo Jílka.

Závod v Morkovicích se konal na tratích s olympijskými distancemi složené z 1500 plavání, 40 kilometrů cyklistiky a 10 kilometrů běhu. Ve všech kategoriích se ho zúčastnilo 86 triatlonistů a triatlonistek.