Občas se mě někdo zeptá co je s Jirkou Soukupem. Nejstarší český maratonec, který zdolal královskou trať v 87 letech a téměř pěti měsících za osm hodin a kousek, se ve zdraví nedávno dožil 93 let, ale po novém roce zcela zmizel z výsledkových listin závodů. Navíc zmizel i z města kde desetiletí žil. Staří je holt někdy…

Jirka nyní žije v Domově důchodců v Kouřimi u Kolína. V městě, kde je čestným občanem. Ještě v únoru se proháněl po Hradci Králové na kole. V březnu se přestěhoval, pak přišla korona krize. Domov důchodců v srpnu fungoval v uzavřeném režimu, klienti nemohou ven.

V srpnu jsem jel na půlmaraton KVOK a jak jsem Jirkovi slíbil otočil jsem se k němu na návštěvu. Na závodění to nebude. Je o něj dobře postaráno, ale ztráta kontaktů s okolím je znát. Jirka působil nejen ve sportu, ale ještě v minulém roce třeba zahajoval umělecké výstavy.

„Jirko kolik kamarádu tě tady navštívilo?“ byla jedna z mých otázek. Jeho odpověď byla neveselá: „Jseš první.“ Pokud Jirku znáte a pojede někdy trasu Kolín – Praha, je Kouřim pár kilometrů od hlavní silnice a určitě svojí byť jen krátkou návštěvou Jirku potěšíte.