„To je teda děsně příjemný na někoho takhle svítit! Pěkně děkuju!“ pořvával na nás pán uprostřed lesa na dobrých sto padesát metrů. Vyrazili jsme testovat novinku od Fenixu – HM61R Amber. Pán z nás radost neměl, my z jeho reakce (zcela profesionálně a ani trochu škodolibě) podstatně větší. Potvrdil nám, že tahle čelovka není žádná bludička a nemusíte mít zapnutý ani nejvyšší výkon, abyste spolehlivě při přímém zásahu rozladili jednoho nočního turistu z jednoho. Kombinace výkonu, výdrže a pohodlí při nošení činí z HM61R Amber rozhodně zajímavý kousek, který by byla škoda při výběru nového světýlka opomenout.

Historie společnosti Fenix sahá do roku 2001. Svítilny vyrábějící firma FenixLight nicméně vznikla až o tři roky později a stejně jako řada jiných inovativních společností má své kořeny v nespokojenosti – v tomto případě s tehdejší nabídkou a kvalitou svítilen a čelovek. V roce 2005 představila společnost svůj první model L1+, který odstartoval novou éru výroby výkonných svítilen napájených výhradně tužkovými bateriemi. Vloni se na českém trhu objevil poslední model: HM61R Amber.

Navazuje na předchozí model HM51R Ruby, kterou jsme měli možnost testovat v loňském roce. Tam, kde byla Ruby lehoučkým a skladným světýlkem ve tmách, jež jste pohodlně strčili do zadní kapsy kraťasů/elasťáků a mohli jste vyrazit, je Amber větší a těžší, zároveň má větší výkon, podstatně delší výdrž. Skvěle sedí na hlavě, navíc se snadno z popruhu vyjímá a je tím pádem multifunkčně využitelná. Je tedy zřejmé, která ze sester je Venus a která Serena.

Čelovka je osazena LED diodou Luminus SST-40 a dvěma červenými LED, které mají dle výrobce životnost až 50 tisíc hodin. Bílé světlo není pro nositele ostré a nepříjemné a ani po delším běhu v naprosté tmě z něj nebolí oči. V režimu bílého světla je k dispozici pět módu od nejnižšího (Eco), kdy si pěti lumeny posvítíte dobře dejme tomu ve stanu při hledání čehokoliv, co právě potřebujete, nebo z pár centimetrů na knížku, když chtějí ostatní v místnosti už spát (na jedno nabití vydrží čelovka v tomto režimu svítit až 300 hodin – tedy zhruba kompletního Tolstého). Ani druhý, nízký režim s 50 lumeny (a dosvitem 28 metrů), nás při běhu nijak zvlášť nemusí zajímat, byť v místech, kde není černočerná tma – dejme tomu na hůře osvětlených, hrbolatých chodnících –, už využití najde (v tomto režimu vydrží svítit až 38 hodin).

Pro běh v terénu ve tmě začíná být zajímavý „střední“ režim, v němž čelovka svítí se silou 150 lumenů, vydrží v něm 12 hodin a má dosvit 50 metrů. Už v tomto módu umožňuje skvělé čtení terénu a s dvanácti hodinami světla proběhnete v podstatě téměř jakoukoliv nocí – snad kromě těch zimních, na což ovšem ve Fenixu mysleli, ale k tomu se dostaneme za chvilku, zbývají nám totiž ještě dva módy: vysoký se 400 lumeny, osmdesátimetrovým dosvitem a čtyřhodinovou výdrží pána na druhé straně lesa naštval; turbo mód (lidově též „šajnjakokráva“) se silou 1200 lumenů a 145metrovým dosvitem, ve kterém čelovka vydrží fungovat dvě hodiny, ho pak přiměl ke křiku. Už vysoký výkon poskytuje opravdu spoustu světla, víc, než při normální běhu v normálním terénu potřebujete, při turbo módu byste snad mohli i operovat.

Červené světlo pak nabízí také tři módy – nízký (1 lumen, 400 hodin), střední (5 lumenů, 80 hodin) a blikání (5 lumenů, 160 hodin). Červené světlo prý nepřitahuje hmyz, rybářům neplaší ryby a celkově je ohleduplnější – když si například právě při kempování potřebujete posvítit a nechcete nikomu prát do obličeje bílé světlo.

Myslí i na leváky

Čelovka se zapíná stisknutím na boku těla. Zapínací tlačítko je gumové a ani zpocené (a)nebo umaštěné prsty na něm nekloužou. Díky tomu, že si čelovku můžete v pásu libovolně přehodit, můžeme mít i my, leváci, zapínání na „svojí“ straně a eliminuje se tím otravné šátrání, k němuž po mnohahodinovém běhu nevyhnutelně u čelovek „pro praváky“ dochází (kdo z leváků bude tvrdit, že si nikdy zmrzlou unavenou rukou na čelovce se zapínáním nahoře zoufale místo bílého světla nepouštěl pořád dokola barevnou hudbu, kecá).

Po půlvteřinovém podržení tlačítka se čelovka zapne do naposledy použitého režimu – a vypne se stejným způsobem. Mezi režimy se přepíná klasicky krátkým stisknutím tlačítka a cyklicky se pohybujete na pětistupňové škále jasu. Červené světlo se pak zapíná dvěma krátkými stisky po sobě.

Pokud čelovku nepoužíváte a máte ji například v batohu, je na místě lehce povolit uzávěr baterie – přerušíte tím kontakt a nestane se vám pak, že když čelovku znovu vytáhnete,bude vybitá. Zároveň se tím pojistíte proti případnému riziku přehřátí. Čelovka je sice vybavena ochranou proti přehřátí a turbo režim se proto zhruba po minutě snižuje na 900 lumenů, na nejnižší stupeň se čelovka nicméně přepne až poté, co překročí teplotu 65 °C (a na to v batohu fakt čekat nechcete).

Součástí čelovky je Li-ion akumulátor 18650 s kapacitou 3500 mAh. Ten lze nabíjet buď přímo ve svítilně přiloženým USB kabelem s magnetickým konektorem anebo po vyjmutí přes micro-USB konektor. Mezitím do čelovky můžete dát buď jiný, stejný akumulátor (cena na trhu se pohybuje zhruba od 470 korun), nebo dvě jednorázové baterie typu CR123A (ty koupíte ve dvojbalení od nějakých 80 korun). Zcela se tím eliminuje nutnost náhradní čelovky (pokud tedy nemáme sklony k šikovným pádům na hlavu). Baterie netrpí paměťovým efektem a můžete ji tím pádem dobíjet kdykoliv.

Stav baterie signalizuje dioda v ovládacím tlačítku (blikající červené světýlko značí méně než 25 % energie, kdy je baterii zapotřebí dobít, následující další tři stupně až po zelené blikající světýlko označují silnější a silnější stav). Digitální regulace se stará o to, aby světlo i během vybíjení svítilo stále stejně.

Lehčí než briketa

Směr světla se snadno nastaví ve 180stupňovém rozsahu pootáčením čelovky v držáku. Hlavový popruh má u Amber modelu ještě jednu gumu navíc vedenou přes prostředek hlavy, díky kterému čelovka naprosto fantasticky drží a její poněkud vyšší váha – 149 gramů – se tak podstatně lépe rozloží a nepůsobí ani po několika hodinách jako briketa. Popruhy jsou nastavitelné, pružné, prodyšné a vybavené reflexními prvky. Stejně jako ostatní čelovky od Fenixu, i Amber je nárazuvzdorná při pádu do dvou metrů, vodotěsná do dvou metrů a také prachotěsná (kdo sledoval třeba poslední pokus o FKT na Colorado Trail Courtney Dauwalter ví, jak šikovná je to vlastnost a jak by se hodilo, kdyby jí disponovaly i lidské plíce).

Po vyjmutí z držáku se Amber promění ve vysoce funkční baterku. Stejně jako Ruby, i Amber má jeden konec magnetický a snadno si ji třeba při hrabání ve sklepě přicvaknete ke dveřím kóje. Navíc má na těle sponu, která umožňuje připnutí například na oblečení. Není nutné dělat si starost s případným ochozením nebo utržením gumového zapínání – držák na čelovku je možné dokoupit zvlášť za 149 korun.

A není to jediné přídavné vybavení. Přikoupit si můžete také USB adaptéry do elektrické sítě nebo do auta, pouzdro Fenix APB-20, velké pouzdro Fenix APB-30, držáky twofish bikeblock, lockblocks a nebo otočný držák pro uchycení na cyklistická řídítka. Čelovku je možné přidělat i na helmu. Celkový dojem z HM61R je skvělý. Za prodejní cenu 2299,– dostanete vysoce (multi)funkční čelovku, se kterou byste museli provádět už hodně velké psí kusy, aby vám nesloužila slušných pár let.

Parametry:

  • Max výdrž: 400 hod
  • Napájení: 2× CR123A, 1× 18650, USB dobíjení
  • Počet režimů: 8
  • Barva světla: neutrální bílá (4000–5000 K), červená
  • Vodotěsnost: IP68 (ponor 2 m)
  • Světelný zdroj: Luminus SST-40
  • Hmotnost: 149 g
  • Velikost: 101×46×36 mm
  • Cena: 2299,–