Pořadatelé šestého ročníku půlmaratonu ve Vysokém Mýtě i přes problémy, které přinesl letošní rok, vše opět zvládli na jedničku. Na jaře byl závod vyprodaný, kapacita byla stanovena na 250 běžců. Původní termín byl kvůli koroně zrušen. Přesto se v původním termínu běželo, a to virtuálně, každý si mohl zaběhnout půlmaraton kde chtěl, někdo třeba i na běhátku.

Soutěž proběhla na férovku, tedy bez nějakých aplikací, které nemá každý, a z cca 40 účastníků byli vylosováni a oceněni tři šťastlivci. Byl stanoven nový termín a pořadatelé se velmi vstřícně postavili k těm, kterým se to nehodilo nebo byli třeba zraněni, takže nakonec cílem proběhlo 152 vytrvalců a stejně jako vloni nikdo nezabalil. Avizováno bylo přes 60 prvopůlmara­tonců. A odměnou všem bylo běžecky suprové počasí, pořádný slejvák přišel až po skončení akce.

„Byl to můj první půlmaraton a jsem z něj nadšená. Vše klapalo jak má. Uvažovala jsem o čase okolo 2,5 hodiny a nakonec pod 2:18. Prostě bylo to super,“ řekla v cíli vždy usměvavá Kateřina Janáčková z Pardubic. „Vlastně už za tři čtvrtě roku, jak uvádějí organizátoři přibližný termín dalšího ročníku, bych se sem ráda vrátila.“

Silniční trať závodu vedla proti loňsku ještě více širším centrem města, proto mohl být vypuštěn pytlík v Hrušové, a poté po cyklostezce do obce Hrušová, pak následovaly členitější pasáže vedoucí přes obec Pekla, doslova symbolický název, šlo o nejtěžší úsek, k obrátce v Cerekvici nad Loučnou. Posunuta byla i občerstvovačka z Hrušové k začátku stoupání k Peklům. Skupina bubeníků povzbuzovala nejen po startu, ale čekala i na posledního běžce při doběhu, který dal závod pod 2:39 hodiny. K dispozici byly i dvě vodičky, které pro běžce připravily i předstartovní rozcvičku. V cíli medaile závodu, bohaté občerstvení a každá žena dostala růži.

Loňské prvenství obhájil vítěz kategorie nad 40 let Jan Benko z Litomyšle v novém nejlepším čase závodu 1:19:01, vloni 1:21:13. Vítěz běhá i ultra běhy a vloni na podzim byl třeba druhý v sedmdesátce Zapomenuté hory. K průběhu závodu v cíli uvedl: „Do patnáctého kilometru jsme běželi ve trojici. Poté jsem zkusil soupeře a oni mi nestačili. V závěru jsem se asi měl méně radovat z prvenství, protože šlo běžet pod 1:19.“ Druhý byl David Kaláb z Blažovic u Brna za 1:19:51 a třetí Robert Švec za 1:20.39. Na startu chyběla obhájkyně prvenství Alena Kriklová, která nedávno vyhrála terénní rovinatou desítku na Blanensku. Ale její rok starý výkon 1:37:40 překonala Jan Brýdlová ze Sloupinice – 1:36:55, celkově na 24. místě. Následovaly Ilona Švastalová 1:43:39 a Elena Svitková ze Slovenska 1:46:44.

Nejstarším účastníkem závodu byl člen klubu maratonských stovkařů Míra Krummer z Lanškrounská – 2:15:26, který se chystá připsat si další maratonskou čárku na Monackém terénním maratonu v sobotu 5. září ve Slatiňanech na Chrudimsku. Startoval i několikanásobný vítěz tohoto maratonu Alexandr Borovec z Chocně, který byl celkově 11 za 1:31:00.

„Trochu jsem měl problémy a ještě nejsem v optimální formě.“ Místo před ním doběhl Marek Žampach, 1:30:32, který byl před týdnem devátý v kultovním Malém svrateckém maratonu: „Dneska to jdu jako kvalitní trénink, před závodem jsem si byl zaběhat přes deset kilometrů.“ Vloni třetí a letos devátý byl ve Vysokém Mýtě chrudimský Bořek Čejka – 1:29:25. Před ním doběhl nejlepší domácí závodník Karel Kouřil – 1:28:34, třetí čtyřicátník. Letos byla ve Vysokomýtském půlmaratonu obsazena i ženská kategorie nad 60 let – Ivana Opravilová dosáhla času 2:14:07.

Výsledky