Sice letos v běžeckém poháru Kunětická devítka (K9) čtyřicátnice Marcela Rambová z Hradce Králové našla svoji mistryni, samozřejmě o generaci mladší, je však podle výsledků v jiných závodech největší hvězdou soutěže. Pravidelně se umísťuje na bednových absolutních místech v jednom celorepublikovém běžeckém seriálu na tratích o délce krosového půlmaratonu. Ale její doménou jsou ultra závody. A uspěla v Alpách na trati o délce 149 kilometrů se součtem stoupání přes 11 kilometrů. „L ' Échappée Belle – jsem šťastná, protože jsem si po téměř 40 hodinách mohla v cíli zazvonit ! Moc všem děkuji, kdo drželi palce a fandili. Výsledek 7. žena v cíli a 1. v kategorii patří i nejlepšímu doprovodu – manželovi Alešovi.“

Takže z pochopitelných důvodů Marcela na 8. K9. nebyla, ale chystá se na příští 9. září, která však startuje už v 17 hodin a bude Velkou cenou K9, takže o věcné ceny. A kdo by ji chtěl vidět v akci nebo dokonce s ní změřit síly na 70 km trati může se zúčastnit 19. září v Hlinsku Saar Challenge, kde Marcela obhajuje prvenství. Startuje v 9 hodin, v 11 poběží maratonci a ve 13 půlmaratonci.

Takže při třetím startu zaznamenala za ideálních běžeckých podmínek třetí prvenství, navíc v osobáku, Adéla Václavská –38:16. Druhá nejlepší třicátnice Nina Janáčková za 39:54.

V soutěži mužů vyhrál tradiční bedničkář Tomáš Kučírek za 33:38 před předminulým vítězem Jiřím Chybou z Prahy za 34:05. Třetí byl kolínský Norbert Klvaň z Kolína za 35:23, jehož parťačka z vítězné sestavy mixů na H8 Iva Kroužilová byla čtvrtou ženou v cíli – 42:40.

Na krátkém okruhu, 4,5 kilometru pokračoval ve vítězném tažení Michaela Sabovová za 20:53. „Jedna známá, o generaci mladší, mě teda pěkně prohnala,“ řekla k výkonu minulé vítězky Sylvy Neradové – 21:37. Absolutní prvenství, před zkušenými Václavem Rohlíkem a Michalem Vokolkem, vybojoval poprvé Lukáš Havlík z Hlinska za 17:01. Velkou pozornost upoutal výkon šestiletého Martina Václavka z Atletiky Poruba (na foto), který byl celkově na 14. místě za 21:46.

Účast opět výrazně překročila stovku, i když se souběžně konala Malá cena Monaka, rovněž přes sto startujících, kde na desítce vyhrál Jaromír Hradecký ze Skutče za 36:54 a Kateřina Molnárová z Kadaně za 49:15.