Jak se vymotat z bludiště běžeckých závodů, kterými začala podzimní sezona? Vydat se do přírody daleko od davů. Nakonec prodloužený Králický půlmaraton ze seriálu Mizuno Trail Running Cupu nabídl výjimečnou panoramatickou jízdu na pomezí Čech a Moravy. I dva nové vítěze.

Zdejší podnik se zrodil jako třicítka, později ho pořadatelé zkrátili na půlmaraton. Ale letos se trasa opět měnila. „Jednali jsme do poslední chvíle s ochranáři, řešili několik variant. Abychom mohli zachovat typické a oblíbené části a zároveň vyplnili jejich požadavky, nakonec jsme ji museli natáhnout přesně tudy. Jinudy totiž nevede žádná cesta,“ vysvětluje ředitel závodu Martin Dvořák. V cíli ukázaly džípíesky 28 km s převýšením 800 metrů!

Byla to skutečná objevitelská mise pod vrcholy Podbělky (1308 m) a Sušiny (1321 m) přes Černou kupu a Stříbrnickou až k česko-polské hranici. Ani někteří z místních spo-lupracovníků dosud některé pasáže nenavštívili. „Po řadě pozitivních ohlasů pro příště uvažujeme i o dalším prodloužení,“ usmívá se tvůrce trati. K zážitku přispělo nádherné počasí. Horská bouře vypukla až ve chvíli, kdy běžci sbalili „krám“.

Vyhrál nečekaně 49letý Jan Strapek z Vidnavy nad Jeseníkem, člen týmu Rychlebská jóga, organizující jogínské festivaly, bývalý cyklista a horský maratonec. „Teď jsem tři roky neběhal, dal jsem si odpočinout vůli. Ale už mi cukaly nohy… Běhával jsem před časem jinou verzi zdejšího závodu, znám to tam,“ vyprávěl.

Jak vyběhl bike parkem ke Stezce k oblakům, už nikoho neviděl a na čele zůstal sám. „První člověk neběhá často, nevěděl jsem, co si můžu dovolit. Dokud to šlo, hlídal jsem si tempo. Bavil mě prudký seběh ze hřebene, podél řeky už to bylo nekonečné. Uvěřil jsem délce pětadvacet, ale bylo to skoro osmadvacet, snědl jsem si i vypil všechny zá-soby a ty tři kiláky na konci byly hodně dlouhé,“ dodal s unaveným úsměvem. Běžel 2:15 hodiny. Druhý doběhl s odstupem dvanácti minut Jan Friček, třetí skončil veterán Pavel Veselý z Horní Rokytnice, letos ve zvonivé formě. Porazil i skoro domácího Miroslava Nemšáka ze své věkové kategorie, ten byl šestý.

Ženskému poli dominovala taktéž poprvé v seriálu 37letá Barbora Nováková (2:37), absolutně osmá. Učitelka ze základky v Žamberku, která sem vyrazila namísto zrušen-ého bratislavského maratonu. „A díky tomu jsem objevila něco báječného. Běželo se mi super, byla jsem nadšená. Ani mi nevadilo, že to bylo delší, zvládla jsem to. Krásná trať, perfektní servis,“ rozplývala se.

Nádhernou – a přesnou – osmičku vyhráli členové polského RNB teamu Maciej Cieciuch (34:25) a Agnieszka Malik (40:47). „Moc se nám líbila,“ chválili společně kulisy i profil.

Kompletní výsledky najdete na www.sportovniservis.cz Mizuno Trail Running Cup 2020 pokračuje za měsíc 4. října Česko-německým půlmara-tonem z Nemanic na Chodsku.