V sedmém ročníku ABB Trutnovského půlmaratonu, jehož hlavní závod byl zařazen do Velké ceny východních Čech v bězích, ale z pochopitelných důvodů byl z původního jarního termínu přeložen na první zářijovou neděli, vyhráli zahraniční vytrvalci. Cestu si na závod našla dvojice Ukrajinců, která v pátek ovládla večerní běh Bruntálem, a tito závodníci byli prostě jinde. Po sólo běhu vedle třítisícové prémie za prvenství brali i prémie za traťové rekordy v soutěži mužů i žen.

Čtyřokruhový členitý krosový běh se uskutečnil v krásném lesním prostředí nad Trutnovem a pořadatel Kasper – Swix team Trutnov opět zvládl závod na jedničku. Firma Kasper je také sponzorem naší nejlepší cyklistické stáje z Hradce Králové, Elkov Kasper Czech Cycling Team, která ne nedávném českém šampionátu opět vyhrála soutěž jednotlivců. Lyžařský Kasper – Swix team Trutnov letos mimo jiné obhájil vítězství pětičlenných týmech v hlavním závodě Krkonošské 70 ve Špindlerově Mlýně.

Závod proběhl za příjemného podzimního počasí a jeho startérem byl tradičně starosta města Ivan Adamec. Soutěžit se začalo v jedenáct hodin dětskými závody, oceněn byl každý účastník a stejně jako dospělí i děti obdrželi kvalitní účastnickou medaili. V pravé poledne se vydali na trať půlmaratonci, pět minut po nich běžci na deset kilometrů a pak také samostatně pětkaři. Moderátor opět vydržel po celý závod ve stoprocentním nasazení a super byla práce dobrovolníků na občerstvovačkách, ti uprostřed okruhu vydrželi v plném nasazení i pro poslední závodníky, kteří skutečně nelehký závod dali lehce nad 2,5 hodiny.

Vítězný Andrij Starzhynkyj zapsal čas 1:10:26, a to v úvodu závodu vypálil tak rychle, že spolu s bývalým rekordmanem Kamilem Krunkou minuli první ostrou zatáčku a vyběhli mimo trať. Vloni Kamil nebyl a vyhrál vítěz prvních tří ročníků Pavel Brýdl z Trutnova, který se letos zapojil do novinky – čtyřčlenných štafet a byl ve vítězné sestavě. Kamil Krunka si posunul osobák na této trati z 1:15:51 na 1:14:46. „K závodu není co říci, když jsi to viděl na vlastní oči. Soupeř byl prostě o třídu lepší,“ řekl Kamil.

Celkově třetí byl nejlepší veterán 35 – 49 let Jindra Král z Iscarexu – 1:21:40. Startovala i jeho partnerka Daniela Tylšová, sedmá na pětce.

Vloni byl Bořek Jančík celkově třetí, letos jeho páté místo v čase 1:25:44 znamenalo opět prvenství nad 50 let. Stejně jako vloni před ním doběhl nejlepší závodník přeboru ABB Petr Jeřábek z Brna startující za Hitachi ABB Power Grids. – 1:25:06. Nejlepším půlmaratoncem Kasper – Swix teamu byl na celkovém 14. místě Karel Šesták – 1:37:01.

V ženách také v traťáku zlepšeném téměř o sedm minut vyhrála Katsiaryna Ptashuk – 1:26:34, absolutně byla šestá. V Bruntále na podstatně kratší trati s přehledem porazila několikanásobnou českou šampionku v maratonu Petru Pastorovu z Ostravy. V souboji o druhé místo to mezi soupeřkami na trati jiskřilo, vše neproběhlo v duchu fair play, ale nakonec bylo zachováno pořadí z cíle. Druhá Petra Poučová – 1:32:54 a třetí Denisa Kozáková, vítězka kategorie 35 – 49 let (na foto s druhou v kategorii Evou Kirschovou a třetí Petrou Honzovou), – 1:35:40. Čtvrtá byla závodnice Kasper – Swix teamu Tereza Opočenská 1:54:02.

Ženy nad 50 let vyhrála Zdeňka Jonášová z Hradce Králové – 2:.03:23. „Výborná akcička, kterou jsem si velmi užila. Vyšlo počasí a atmosféra zde byla super.“

Na desítce byl nejlepší v té době průběžně vedoucí muž Velké ceny východních Čech v bězích Vítězslav Šolc z Machova na Náchodsku, prvenství v soutěži obhajuje Kamil Krunka a po druhém místě v Trutnově je o bod před svým oddílovým kolegou z BK Náchod, za 38:38. Celkově osmá byla nejlepší žena Barbora Poživilová – 45:47.

Nejpočetněji byla obsazena pětka, kterou absolutně vyhrál David Pauzar za 20:43. Nejlepší ženou byla na devátém místě Martina Holická za 22:27 z Pardubic, dcera vytrvalecké legendy Milana Holického, který ji na závodě doprovázel.

Zajímavým faktem je, že ředitelka trutnovské pobočky hlavního partnera firmy ABB Markéta Pechová startovala v závodě po šesté a byla druhou ženou na desítce za 49:49, proti loňsku zlepšení o tři minuty, a samozřejmě vyhrála na této trati firemní soutěž.

Čtyřčlenné štafety vyhrál ZPA Smart Energy ve složení Pavlína Petrová, Aleš Zlámal, Robert Hurdálek a Pavel Brýdl za 1:23:03. Druzí Kostelečáci byli po prvním úseku beznadějně poslední, ale hlavně jejich mužská část za to vzala, takže v koncovce nakonec vybojovali druhé místo – Lenka Mrkousová, Aneta Pišlová, Tomáš Kábrt a Milan Kozák.