Pořadatelským úspěchem skončil úvodní závod čtyřdílného běžeckého seriálu na Hlinecku Běháme pro Evičku. Do Holetova běhu v Holetíně u Hlinska bylo týden před jeho konáním přihlášeno 20 běžců, den před závodem 60 a nakonec bylo v cíli téměř 150 účastníků. Všechno vybrané startovné ze seriálu Běháme pro Evičku půjde na zakoupení rehabilitační tříkolky.

Běhá se pro 21letou Evičku Staňkovou ze Srní, která trpí dětskou obrnou a ráda jezdí na kole. Evička Staňková je absolventkou hlineckého gymnázia a nyní studuje na Vyšší odborné škole zemědělské v Chrudimi Správu ochrany životního prostředí.

Závod se uskutečnil na trati se smíšeným povrchem a měl dle GPS délku 3,5 kilometru a součet stoupání přes sto metrů. První kiláček byl pohodový a vzhledem k tomu, že pořadateli jsou cyklisté, tak takový cyklokrosový, běhalo se i sem a tam po louce. Pak následovalo souvislé výživné, ale běhatelné, stoupání o délce 2,5 kilometru k vysílači na Medkově kopci nad obcí. Dobrou volbou bylo rozdělení startovního pole na dvě skupiny s minutovým rozestupem při startu, dětské kategorie vyběhly později.

Roli favorita potvrdil domácí šestnáctiletý Lukáš Havlík, vítěz juniorské kategorie do 18 let, který nedávno vyhrál na krátké trati Kunětické devítky, když porazili i legendárního Michala Vokolka. V cíli byl za 14:04 minuty. Druhý Pavel Tlustoš za 14:39 a třetí Marek Lorenc za 14:46. Následovali další mladíci – Pavel Šotola – 15:26 a Patrik Pekař – 15:39. Šestý celkově byl čtyřicátník Pavel Svoboda – 15:47 a nejlepším nad 50 lety byl Petr Kavalír za 18:56.

Silnou ženskou výpravu vyslal na start tým Rozběháme Svratku. Absolutní vítězkou na celkově 11. místě byla jeho členka Helena Pechová za 16:02, která porazila domácí nejlepší třicátnici Janu Klineckou – 17:14, celkově na 15. místě. Třetí ženou a 17. celkově byla další úspěšná šestnáctka a nej juniorka závodu Petra Kučerová z KKL Hlinsko za 17:54. Z Rozběháme Svratku byla i vítězka kategorie nad 40 let Kateřina Burešová v čase 21:23, který znamenal celkové padesáté místo.

Kdo pravidelně běhá a závodí si musel závod užít, protože projekt podpořila i řada spíše turistů. Startovní pole uzavírala devítičlenná skupinka doprovázející vozíčkáře v čase rovných 50 minut.

Další pokračování seriálu Běháme pro Evičku se uskuteční v sobotu 26. září v 10:30 hod a bude jím už zavedený závod Rataják, kdy se poběží cca 5 kilometrů na Pešavu, vrchol nad Hlinskem. Děti mají závody od deseti hodin.