Do podzimní přeplněné běžecké termínovky se snaží prosadit zbrusu nový závod, který v olomouckém regionu a potažmo v Nízkém Jeseníku pravděpodobně nemá obdoby. Celoživotní sportovec, běžec a cyklista Karel Šiška, který je zároveň šéfem pořádajícího Ladermon Teamu nám prozradil, co se kousek za Olomoucí chystá za trailovou lahůdku.

Karle, jak vlastně vznikla myšlenka zorganizovat závod tohoto typu a v této lokalitě?

Tipoval bych, že nás to napadlo nejspíš někde u piva. Ale vážně,– závod s obdobnými parametry (delší vzdálenost, zvlněný profil a převážně terén) tady chyběl. A to je škoda, protože zdejší příroda a krajina je velmi různorodá a pro běhání ideální. Nízký Jeseník nejsou ani klasické hory, ale ani hanácká rovina. Měla by to tedy být zajímavá alternativa vůči jak typicky horským závodům, tak i běhům po rovinatém a tvrdém povrchu.

Kdo tedy stojí za organizací závodu?

Z původně volného seskupení sportovních nadšenců (především běžců a cyklistů) vznikl spolek Ladermon Team, z.s., který je oficiálním pořadatelem. Na přípravě závodu se pak podílí hlavně jeho „tvrdé jádro“. Práce je s tím hodně a je důležité si ji rozdělit. Jeden člověk by to určitě nezvládl. Při samotné organizaci závodu budeme rádi i za pomoc rodinných příslušníků a dobrovolníků.

Proč jste si vybrali start právě ve Velké Bystřici u Olomouce

Původně jsme uvažovali o Hrubé Vodě. To by z pohledu charakteru závodu, jeho profilu a lokality byla asi ideální varianta. Ale museli jsme zohlednit dispoziční možnosti v prostoru startu a cíle, a proto dostala přednost Velká Bystřice. Za možnost pronájmu zázemí kynologického klubu jsme moc rádi. Je to první ročník a uvidíme, co bude dál.

Jaké jsou parametry a náročnost trati závodu? Běžce často zajímá i procento terénu a asfaltu.

Profil patnáctky se hezky střídá, má všechno – stoupání, seběhy, klikaté trailové i delší tempové lesní a polní úseky. Řekl bych, že z pohledu běžce bude určitě pestrá a „hravá“, často se mění její charakter. V žádném případě bych ji ale nepodceňoval, pocitově mi přijde náročnější, než bývá „obvyklých“ 15 km. Celkové převýšení 300 metrů nevypadá nijak hrozivě, ale díky dvěma stoupáním v první polovině trasy a pak ke konci, kdy profil na posledních pěti kilometrech spíše už klesá, mohou síly chybět.

Královská třicítka je na tom podobně, určitě kopcovitější první polovina přes Hrubovodské sutě je zakončena výběhem na Jedovou, nejvyšší vrchol v okolí (633 m.n.m.). Následný seběh z Pohořan přechází v táhlé tempové lesní a polní úseky až na Svatý Kopeček, kde je pak posledních cca 5 km do cíle shodných s trasou patnáctky. Z celkového převýšení necelých 800 metrů se většina nastoupá v první polovině. Trať je velmi náročná, záludná a profilem vzdáleně připomíná SkyRace.

Co se týká povrchu, jsou na tom obě trasy stejně, zhruba 90 % je terén (lesní a polní cesty, šotolina). Je to závod krajinou Nízkého Jeseníku, asfaltových úseků je minimum.

Je nějak limitovaná kapacita závodního pole?

Je to náš první závod, proto počet závodníků omezujeme zhruba na sto. Reálně v přípravě počítáme pro jistotu i s menší rezervou nad tento počet. Těžko se ale odhaduje, kdo z přihlášených skutečně dorazí, kolik lidí se bude registrovat na místě, jaké bude počasí… Do toho navíc nejistota s COVID-19. To jsou všechno faktory, které počet ovlivní. Nejde nám ale o rekord v počtu účastníků, takže jakmile se začneme blížit předpokládané kapacitě, budeme možnosti přihlášení omezovat. A třeba na patnáctce to už za chvíli začne být aktuální.

Jste připraveni na hygienická opatření v souvislosti s koronavirem?

Asi jako každý sledujeme situaci a vývoj. Budeme reagovat operativně a budeme se snažit splnit všechny hygienické podmínky a nařízení, které budou v době konání pro takovou akci platit. Samozřejmě krajní možností je i zrušení závodu, pokud by tyto podmínky už byly nad naše síly nebo by hromadné akce byly zakázány obecně. K tomu snad ale nedojde.

Pozvali jste na start nějaká známá jména? Kdo jsou favorité?

Cíleně jsme v podstatě nikoho nezvali, věříme, že závod si časem udělá dobré jméno, a že běžecká elita se bude hlásit sama. Samozřejmě jsme se ale o závodu alespoň neoficiálně bavili například s Petrou Kamínkovou, místní rodačkou a několikanásobnou mistryní ČR na vytrvalostních tratích nebo s Kosťou Zhelezovem z partnerského Turiec.Runu (bývalý ukrajinský reprezentant žijící na Slovensku, pozn. red.). V seznamu přihlášených jsem si všiml i Patrície Puklové, slovenské vicemistryně v maratonu a běhu do vrchu.

Neznám ale všechny, takže bych nerad na někoho z přihlášených zapomněl. V každém případě tam vidím další slušnou řádku běžců minimálně na krajské úrovni. A nakonec i my za Ladermon Team budeme mít svá želízka v ohni. Např. Pavel Koranda – ultraskymaratonec a vítěz amerického Coldwater Rumble na 52 mil. a účastník TransAlpine Run, nebo skyrunner Radek Leszczynski, 19. místo na Beskydské Sedmičce…). Na kratší trase může zazářit náš Martin Cekl, který umí 10 Km za 35:05 min.). Ale nerad bych na někoho zapomněl. Myslím si, že vítězné časy na obou distancích budou velmi kvalitní.

Přítomnost některé běžecké osobnosti by určitě motivovala ostatní už jen tím, že by s ní mohli stát na startovní čáře nebo po doběhu prohodit pár slov třeba zrovna o pocitech z našeho závodu. Situace je ale dnes tak komplikovaná, že nemá cenu dopředu počítat s někým na sto procent. A naopak se zase může ještě někdo další na poslední chvíli přihlásit …

A na co se mohou závodníci těšit?

Závod připravujeme s velkým nadšením, a jsem přesvědčený, že to v sobotu 10. října bude na jeho organizaci vidět. Takže se běžci můžou těšit na atmosféru regionální sportovní akce, která nemá za cíl konkurovat masovým závodům. Prostě na správnou běžeckou partu, na zajímavé a náročné závodní trasy podzimní přírodou Nízkého Jeseníku, a to za každého počasí, za slunce i za deště. A díky našim sponzorům a partnerům pak na nadstandardní podmínky pro závodníky během závodu i v cíli.

Bude závod něčím výjimečný? Má třeba i nějaký přesah?

Za tu dobu, co pořádáme pravidelné skupinové tréninky a výběhy, máme okolní terén detailně proběhaný. A tímto závodem bychom chtěli představit zdejší krajinu na pomezí Hané, Sudet a Nízkého Jeseníku i ostatním běžcům.

Název závodu „Ladermon Trail“ vychází z pověsti o Ladermonovi,– samotářském zálesákovi, který podle legendy kdysi za Marie Terezie obýval hluboké místní lesy, oblékal se do kůže (odtud hanácká verze německého Ledermann) a je nesmrtelný. Je to patron našeho klubu i tohoto závodu, takže kdo ví, možná ho někdo na trase i zahlédne… Bude to prostě běh s příBĚHem!

Karle, děkuji za rozhovor a přeji, ať se první ročník vydaří!