Jedním z nejnáročnějších závodů do vrchu je v České republice Horský běh na Lysou horu. Organizátoři mají nyní napilno, protože termín závodu 28. květen se nezadržitelně blíží. Položili jsme tedy několik otázek Liborovi Bednarzovi, řediteli závodu.

Libore čím to, že Horský běh na Lysou Horu, který patří mezi nejtěžší v republice, přitahuje každoročně tolik lidí?

Běžkyně, běžci, závodníci i závodnice přicházejí čím dál tím více na chuť „výzvám“. A tak už nemají zájem si zkusit silniční „desítku“ nebo maraton, ale zkouší i jiné závody, kde si můžou sáhnout na dno. Při hezkém počasí si příjdou i na krásné výhledy.

Jak je závod vlastně dlouhý a jaké má převýšení?

Závod je dlouhý 9,2km a převýšení je 927m. Od loňského roku se běhá po trochu pozměněné trati. Takže si můžou běžci dělat nové osobáky.

Kolik máte k dnešnímu dni přihlášených lidí? Padne letos účastnický rekord?

K dnešnímu dni je přihlášeno 190 běžců a každou hodinou se hlásí další. Pokud bude slušné počasí, tak očekáváme účast mezi 250–300 závodníky, čímž bychom překonali účastnický rekord.

Jak se vám letos daří spolupráce se sponzory? Zaznamenali jste letos větší zájem sponzorů o svou prezentaci na této akci?

Letošní rok to bylo sponzorsky asi nejsložitější. Odpadla nám jedna velká společnost, která byla partnerem poslední dva ročníky, a tak jsme to „lepili“ jak to šlo. V dnešní době děkujeme reklamním partnerům doslova za každou korunu.

Kdo budou největší favorité letošního ročníku? Vypsali jste nějakou zajímavou prémii za případný traťový rekord?

Největší favorité jsou zatím skoro v utajení. Ve startovce jsou z velkých jmen zatím jenom Honza Havlíček, Pavel Brýdl, Jirka Voják. Možná dorazí někteří přední slovenští a polští běžci. V ženách je situace ještě více nepřehledná. Necháme se překvapit, kdo se na startu ještě objeví. Prémie za traťové rekordy vypsané nejsou, ale možná do startu závodu ještě něco vymyslíme.

Kdo drží v obou kategoriích nejrychlejší časy?

Tím, že se od roku 2010 běží částečně po nové trati, jsou rekordy zatím „nové“. V ženách je držitelkou Michaela Mertová 58:01 a v mužích Mirek Vanko za 48:32. Pokud by se měli poměřit na trati s předešlými držiteli traťových rekordů (Anička Pichrtová-Straková 52:16, a Filip Ospalý 45:19), myslím, že by traťové rekordy udrželi Anička i Filip :-).

Bude v případě teplého počasí dost příležitostí na trati k osvěžení?

Na trati bude jako každý rok jedna občerstvovací stanice. V případě velkého tepla budou ještě 1,5km před cílem připraveny houbičky na osvěžení.

Jaké novinky můžeme my závodníci letos očekávat?

Moc novinek asi letos nenabídneme, budeme se snažit o co nejlepší organizaci, aby závodníci byli spokojení. Ovoce, jídla a pití by mělo být opět dostatek. Pokud vyjde počasí, tak věřím, že budou všichni spokojeni. Jedinou výraznou novinkou je hodnotnější cena v tombole – pro vítěze čeká nové horské kolo!

WEB ZÁVODU