Počasí opět totální hnus. Liják již od rána, takže se ani nedalo pořádně rozcvičit. Na závod se to trochu umoudřilo, ale pořád to bylo na nic. Člověk si ani nevychutnal nádhernou přírodní rezervaci Terezské údolí v Náměšti na Hané, kde je normálně radost se tam jít proběhnout a kudy vedla trasa závodu.

Jakub Sklenář se nikam nehnal

Jakub Sklenář /VK Olomouc – 25:59/ rozběhl závod s rozumem a volně. Nikam moc nespěchal a v tréninkovém tempu si doběhl pro vítězství. Druhý doběhl Vojtěch Gavlas z Třince /26:42/ a třetí kousek za ním padesátník Jaroslav Martinek /TriSK Olomouc – 26:44/.

Světlana Petříková překvapila

Brzy po startu se dostala na čelo závodu Světlana Petříková /AK Drnovice – 34:19/. Vytvořila si malý náskok a ten až do cíle uhájila před skvěle běžícími Magdou Zdráhalovou /Liga 100 Olomouc – 34:36/ a třiašedesátiletou veteránkou Marií Hynštovou /AK Drnovice – 34:48/.

Karel Pikal je nezmar

Už mnoho let pořádá Karel Pikal na Olomoucku řadu závodů a několik běžeckých seriálů. Je neuvěřitelné, co všechno zvládne, a to podotýkám, dělá všechno sám. Nakonec ho nezastavila asi jako jediného pořadatele ani jarní karanténa. Dokázal za dodržení všech nařízení své akce pořádat dál. Běh Terezským údolím se běžel již po šestnácté a je zařazený do Hanáckého běžeckého poháru a do Velké ceny vytrvalců Olomouckého kraje. Pro běžce připravil Karel obrátkovou trasu v délce 7,15 km, kterou nasměroval z Náměšti do přírodní rezervace Terezské údolí.

Startovalo se konečně dopoledne

Jediné, co se snad dá vytknout pořadateli, jsou jeho odpolední a večerní starty na většině jeho akcí, což je nepříjemné jak z hlediska stravování, tak i biorytmu. Proto jsme všichni přivítali, že se vyrazilo na trať dopoledne.

„V sobotu jsem absolvoval v tom šíleném počasí v Pardubicích Czechmana,“ řekl mi po závodě Jakub Sklenář. „Proto jsem spíš dnes přijel zkusit, jak to se mnou vypadá. Tři kilometry jsem klusal a pak trochu zrychlil, ale byl to jen takový svižný trénink.“

„Já od začátku ztrácel a navíc jsem pak vyhodnotil špatně obrátku,“ konstatoval za cílem Vojtěch Galvas. „Tam jsem se trochu zasekl a odstup pak na prvního ještě víc narostl.“

„V sobotu mě Magda porazila, tak jsem se jí hned od startu držela a potom to z kopce pustila a utekla jí,“ popisovala mi Světlana Petříková závod. „Pak jsem se už snažila udržet tempo, aby se na mě nedotáhla a nakonec se mi to povedlo.“

„Světlana mi vrátila sobotu i s úroky,“ smála se spokojeně Magda Zdráhalová. „Dnes jsem na ni neměla.“

„Nestihla jsem se kvůli tomu lijáku pořádně rozcvičit a taky to pak tak vypadalo,“ nespokojeně přiznala Marie Hynštová. „Od začátku jsem byla ztuhlá a vůbec jsem se nerozběhla.“

Poledne a vyhlášení výsledků pak všechny běžce zastihlo v malém soukromém pivovaru, kde se dalo přece jen trochu schovat před zase sílícím deštěm.

Je škoda, že se počasí tak pokazilo, protože se zdejší jinak skvělá parta běžců, která nezkazí žádnou zábavu, se tentokrát moc nezdržovala a všichni prchali rychle do tepla svých domovů. Co se dá dělat. Situace je špatná, borci chtějí zůstat zdraví a studený liják fakt nikomu moc neprospěje.

Výsledky