Druhý závod hlineckého běžeckého seriálu Běháme pro Evičku se uskutečnil v okrajové části města – v Ratajích, a proto Rataják. Odtud se běželo doslova cestou necestou na nejvyšší vrchol nad městem Pešavu (697 m n.m.). Závod měl délku cca 5 kilometrů a součet stoupání cca 150 metrů.

V Hlinsku nejen před závodem, ale i v jeho průběhu, hustě pršelo. Překonávání kaluží v lese v druhé půlce závodu byla celkem sranda proti tomu co museli zvládnout vytrvalci v jeho první polovině. Po startu bylo půlkilometrové kolečko po podmočené a kluzké louce. Pak se běželo po úzkém břehu Blatenského potoka, kde nešlo moc předbíhat. Hlavní bombou bylo překonávání rozvodněného toku, přes něj se běželo pětkrát, ale suchou nohou to prostě nešlo.

Do pátého místa se umístili muži do 40 let. V úvodním závodě, v Holetově běhu , byl osmnáctiletý Pavel Tlustoš druhý, v Ratajáku s přehledem vyhrál – 21:24. „Běžel jsem na čele s druhým Markem Lorencem (21:43), dokonce se nám na slušně značené trati podařilo přeběhnout jednu odbočku, a v druhé půlce jsem mu unikl.“ Třetí byl Vojtěch Pešek za 22:05. Celkově šestý byl nejlepší čtyřicátník Pavel Svoboda za 23:35, patnáctý byl padesátník Petr Kavalír – 28:20, kteří si tak zopakovali umístění z prvního závodu.

Třicátnice Jana Klinecká byla v Holetíně druhá a Rataják vyhrála za 26:57, celkově byla jedenáctá. Druhá byla mladice Věra Tlustošová – za 27:28. Třetí doběhla vítězka nejpočetněji obsazené ženské kategorie nad 40 let, padesátnice Anna Krátká ze Svitav – 29:59. Druhou veteránkou byla vítězka kategorie z Holetína Kateřina Burešová ze Svratky za 33:23. Charitativní závod opět podpořilo několik doslova rekreačních běžců, ale i ti se dostali pod 50 minut. Závěrečná dvě klání seriálu Běháme pro Evičku se uskuteční v Hlinsku, a to 6. a 20. října, jsou to úterky, se startem v 17 hodin a opět půjde o kratší běhy většinou do vrchu – https://behy-hlinsko.webnode.cz/propozice/.

Všechno vybrané startovné ze seriálu Běháme pro Evičku půjde na zakoupení rehabilitační tříkolky. Běhá se pro 21letou Evičku Staňkovou ze Srní, která trpí dětskou obrnou a ráda jezdí na kole. Evička Staňková je absolventkou hlineckého gymnázia a nyní studuje na Vyšší odborné škole zemědělské v Chrudimi Správu ochrany životního prostředí. Účastníky Ratajáku přijela při běhu podpořit.