Letošní léto bylo na počasí rozmarné. Hice střídaly plískanice a podle toho jsem také dodržovala pravidelný pitný režim, tedy buď chlazené točené nebo domácí slivovice…někdy rovnou obojí, když bylo to letní počasí tak nějak mezi jarem a zimou. Dříve jsem si ale neuměla představit večer bez sklenky vína, teď si ho nedokážu představit bez běhání.

Ale! Pít, či nepít? K této úvaze mě přiměl můj kamarád, díky kterému jsem začala závodit. No jestli to teď čte, tak se asi pěkně směje, protože ty závody byly dohromady dva, vloni na podzim první a letos zjara druhý. Ten kamarád mi říkal, že kvůli běháni omezil pití piva na jedno denně a vynechal úplně kořalku. Pro mě nepředstavitelné! Večer bez zahřívacího panáčka jako by nebyl.

No je fakt, že člověk si ze sebe vyplivne 12 km a pak má ty těžce vydřené kilometry spláchnout pivem nebo dvěma deci?

Vloni na jaře jsem slavila narozeniny s rodinou. Ta oslava byla ve velmi napjatém duchu, tedy logicky jsem to potřebovala rozběhat. Po dvou panácích slivovice. Vůbec jsem nepřemýšlela nad tím, že to není úplně ten nejrozumnější nápad. Hlavně být rychle sama se sebou. Z běhání se pak stala závislost, a to taková, že jsem si šla po kdejaké grilovačce klidně zaběhat. Játra nejátra tyrádjátra. Pak jsem se nějakou intuitivní náhodou ocitla na místním sportovním turnaji a tam jsem každému už po kelímku piva a panáku slivovice s nadšením hlásila, že ještě ten večer si půjdu zaběhat. Můj kamarád – běžec a pořadatel té akce – se na mě podíval a řekl, že to není dobré pro játra. Samozřejmě jsem se na něj udiveně podívala, že co na tom má, vždyť o nic nejde, a dala si další pivo a panáka. Ten večer už jsem naštěstí běhat nešla a nechala to na ráno.

Čím delší trať běžím a záleží také v jakém počasí, tím se má chuť na alkohol eliminuje. Když je ale sychravo, potřebuju se zahřát a toho panáka po běhání si dám (samozřejmě s nějakým časovým odstupem). Když je horko, zakončím to vínem. Dokonce jsou i týdny, kdy alkohol úplně vynechám. Pro mě neuvěřitelné! Běhání, díky.

A znáte to, co děláte, když neběháte?