O víkendu proběhl dost možná jeden z posledních letošních závodů ultra-trailové sezóny – 18. ročník legendárních 5 beskydských vrcholů. Jako základnu a místo startu zvolili organizátoři tentokrát sokolovnu v městečku Zubří nedaleko Rožnova pod Radhoštěm.

Vzhledem k nařízení Vlády ČR a současným antikoronovým opatřením proběhl závod za přísných bezpečnostních opatřeních a netradičně s intervalovým startem, když na trať se vydávalo každých 10 minut 5–7 dvojic. Systém závodu je po celá léta stejný – účastníci se teprve na startu dozvědí název prvního vrcholu, případně nástupního bodu (tentokrát to byla Ptáčnice s 830 m) a další z pětice vrcholů jsou jim odhalovány postupně. Trasu mezi vrcholy si pak volí sami, čímž získává závod na zajímavosti. Jinak na trati nejsou žádné občerstvovací stanice, takže veškerý pitný a stravovací režim je v režii každé dvojice. Trasa byla letos vytyčena vrcholy Miloňová 846 m – Velká Polana 981 m – Hluboká 835 m – Brdo 718 m a Kamenárka 862 m a při ideálním trasování měřila 117 km. Většina borců toho pochopitelně naběhala o něco více.

Zpestřením na prvním vrcholu (cca 34 km od startu) bylo, že pro název toho druhého si museli závodníci vystoupat 77 schodů rozhledny Miloňová. Jako prvním se to povedlo zkušené dvojici horolezců a medailistů z mnoha podobných závodů – Tomáši Petrečkovi s Kamilem Bezděkem. Ale jen o 6 min. později se tady objevili i jejich pronásledovatelé – Petr Hének s Františkem Gregorem. Ti se pak již na druhém KB dostali do čela a svůj náskok do cíle již jen navyšovali nakonec na více než 1 hodinu. Přitom František, který šel v letošním roce výkonnostně výrazně nahoru, byl do závodu původně přihlášen v mixovém týmu s bývalou vítězkou B7 Marií Zelenou, kterou však 3 dny před startem zřejmě dostihla nejpopulárnější nemoc posledních měsíců. Ovšem Petr Hének, z jihomoravských Kovalovic, v současnosti jeden z nejlepších českých horských běžců a vítěz poslední Pražské stovky byl více než skvělou náhradou.

Jako třetí dobíhá do cíle brněnská dvojice Kaspars Osis – Radek Eschler. Na startu nechyběl ani známý Tomáš Štverák (letos mj. vítěz LH 24), který právě v Zubří bydlí. Vzhledem ke zdravotním problémům partnerky však musel závod ještě v jeho první třetině ukončit. Naopak do cíle po více než 28 hodinách dorazil populární Jirka Hofman z Prahy, který si odhodlaně kráčí za svým životním snem – zvládnout 1000 více než stokilometrových závodů.

Všech 5 vrcholů zvládlo letos v časovém limitu 18 týmů a kromě těch nejlepších neuniklo sobotnímu večernímu lijáku. A protože organizátoři letos (opět) hovořili o tom, že letošní ročník bude nejspíše tím posledním, uvidíme, zda se ještě dočkáme pokračování.

Výsledky

Foto Lukáše Podoláka