Více než půl roku plánů, příprav a starostí měli organizátoři s 1. ročníkem běžeckého závodu ve Velké Bystřici u Olomouce s názvem Ladermon Trail. A když už se vše zdárně chýlilo do finiše a do startu ve Velké Bystřici zbývalo jen pár dní, tak bohužel natěšení běžci a hlavně samotní pořadatelé dostali stopku od naší vlády, potažmo díky přísným hygienickým nařízením musel být závod zrušen. Zkrátka 130 přihlášených běžců a běžkyň nesmělo hromadně vystartovat, ani kdyby měli vybíhat po vlnách nebo intervalově. To naštve snad každého sportovce.

Jenže, co se vším tím připraveným materiálem, sponzorskými dary a závazky, medailemi, zajištěnou tratí, startovními balíčky? Vše bylo od A do Z pečlivě a poctivě promyšleno a připraveno a byla by opravdu veliká škoda tohle všechno jen tak zmařit. Proto se organizační tým na poslední chvíli rozhodl pro netradiční způsob, jak rozlousknout tento podivný a tvrdý covidový oříšek.

V pátek před startem kompletně a poctivě označili obě dvě trasy na 15 a 30 Km a pozvali všechny zaregistrované běžce, aby neváhali a přijeli kdykoliv během soboty do Velké Bystřice. Tam, po akreditaci mohli libovolně vyběhnout na zvolenou trasu buď v závodním tempu nebo prostě jen tak pro radost z pohybu v nádherné podzimní krajině Nízkého Jeseníku.

Virtuální (ne)závod pro radost i na výkon

Někteří se domluvili a vytvořily malé skupinky třeba jen po čtyřech běžcích a zazávodili si mezi sebou. Na devátou hodinu ranní byli pak oslovení ti papírově nejrychlejší pro dlouhou trať a pořadatelé tak tímto způsobem vytvořili „elitní“ skupinu cca 15 běžců. Tím vyhověli všem předpisům.

Absolutně nejrychlejším byl beskydský skyrunner Vít Otevřel (Columbia Montrail) z Čeladné, když tuto náročnou členitou trať s převýšením 800 m zvládl v neuvěřitelném tempu 4:16 min./Km v čase 2:07:13. S ním se až na Jedovou (nejvyšší bod trasy, 633 m.n.m.) zuby nehty držel „hrdina závodu“ Martin Borák z Libiny, který nakonec vražedné tempo nevydržel a zhruba od 25. Km postupně na Otevřela ztrácel (2:07:34 hod.). „Běželo se mi strašně, asi opět bolest bránice víceméně celý závod. Pak už jsem na to neměl hlavu a trochu jsem si musel zvolnit.“, prozradil Borák.

Třetím nejrychlejším mužem dne pak byl zkušený běžec a lékař olomoucké fakultní nemocnice Karel Axmann (SKI-OB Šternberk, 2:10:02 hod.), „Už před startem jsem se necítil dobře, takže jsem nevěděl, co od sebe můžu čekat. Ale děkuji Ladermonu za krásný den před dalším koncem světa.“.

Nejlepší ženou byla sympatická a vždy usměvavá maminka Jitka Špičáková (dříve Fojtková) z TJ Liga100 Olomouc. Ta zdolala 30 Km ve zmíněné „elitní“ skupině za 2:37:14 hod. Se čtyřminutovou ztrátou za ní doběhla Kateřina Ryšánková (Klimatex Running Team, 2:41:11 hod.) a třetí místo pomyslně brala Lenka Chmelařová (BDM Team) s časem 3:16:00 hod.

Na krátkou patnáctikilome­trovou trasu s převýšením necelých 400 m nakonec během dne vyrazilo a doběhlo do cíle 46 běžců a běžkyň. Ve fantastickém čase 1:03:08 hod. zvítězil Damián Mock (Šakal Kalša). Nejrychlejší ženou byla v cíli Veronika Doleželová (Zvonek Sport Valašské Kloubouky, 1:16:34 hod.).

Ani pořádající Ladermon Team se snad nemusí stydět za výkony svých běžců. Třetí nejlepší čas na kratší patnáctikilometrové trati předvedl Martin Cekl ze Samotišek (1:04:07 hod.), „Ty technické pasáže mi vůbec nejdou a tam se dneska rozhodlo.“, dodal. A na královské třicítce se do TOP 10 ještě těsně vešel Radek Leszczynski (2:26:26 hod.).

Devadesát statečných

Přes oficiálně zrušený závod postupně během soboty 10. října překvapivě dorazilo do Velké Bystřice na královskou trasu 36 statečných chlapů a 8 žen, 31 běžců a 15 běžkyň pak na tu krátkou. Všichni si nemohli vynachválit ideální podzimní běžecké počasí a především pak perfektně připravené zázemí a bezchybně vyznačené trasy. V cíli pak na všechny čekaly buchty či jiné dobroty a za odměnu „startovní“ taška s medailí za dokončený (ne)závod, nepoužité startovní číslo a několik hodnotných dárků od partnerů akce.

Velký dík tak patří nejen běžcům, kteří svou účastí nenechali organizátory ve štychu, ale také se sluší vyzdvihnout odvahu, poctivost a energii organizátorů. Jejich Ladermon Team se prostě nikdy nevzdává! Tak příští rok už snad opravdu odstartuje 1. ročník závodu, který poběžíme se vší parádou a hlavně s příBĚHem.