Pardubice – Nejlepší vytrvalci z Královéhradecka Petr Pechek a Táňa Metelková bezkonkurenčně vyhráli v centru konkurenční krajské metropole Pardubickou devítku.

V šestiokruhovém běhu o délce 9,6 km, zařazeném do Mizuno Cupu, dosáhl vítěz z Maratonstavu Úpice času 30:09 minuty, v cíli měl jenom šestisekundový náskok před Michalem Horáčekm z Iscarexu Česká Třebová, který tentokrát startoval za svého zaměstnavale. Třetí byl loňský vítěz kroměřížský Tomáš Blaha.

Metelková obhájila loňské prvenství v nepatrně horším čase 34:59 a měla více jak minutový náskok před čerstvou vícemistryní v půlmaratonu Martou Fenclovou z AC Pardubice.

Závod byl letos trefně označen jako největší domácí běh pořádaný v týdnu. A bude to asi pravda, protože jenom hlavní běh dokončilo 279 mužů a 75 žen. Dále proběhly závody dětí a lidový běh na jedno kolo.

Nad veteránskými kategoriemi má tradičně záštitu zdejší vytrvalec Milan Krejčí, protože závod je zároveň vzpomínkou na jeho otce Antonína Krejčího – Kaparu – legendárního pardubického vytrvalce.

Dalším zpestřením Pardubické devítky byly samostatně vyhlašované přebory policistů, železničářů a letos poprvé zdravotníků.

Výsledky

Foto 266× – Zdedos


Autorem článku je běhající amatér s ambicemi profesionála. Vzorem mu je legendární John Kagwe, který v devadesátých letech minulého století vyhrál New Yorský i Pražský maraton. Jeho jméno, pod kterým i občas závodí, je vlastně omyl, protože nevěděl jak se správně píše.