Od 29.10. do 31.10.2020 se konalo na Portugalském ostrově Madeira odložené silniční ME (původně se mělo konat začátkem dubna, ale kvůli COVID bylo přeloženo).

Češi do poslední chvíle nevěděli zda se i novém termínu povede šampionát uskutečnit, a proto byla celková účast i účast z ČR nižší než bývá běžné. Celkově na Madeiru dorazilo 13 závodníků z ČR a 268 startujících z ostatních států Evropy (původně bylo přihlášeno 458 účastníků).

Závody probíhaly za přísných hygienických opatření. Starty jednotlivých závodů probíhaly ve vlnách po kategoriích s dvoumetrovými rozestupy mezi závodníky. Na start se muselo s rouškou a před vstupem do koridoru každému změřili teplotu. I na stupně vítězů bylo nutné jít v roušce a medaile byla předávána jen do ruky.

29.10. se na dvou kilometrovém okruhu konaly závody v chůzi na 10km. Start byl v 18:30 tzn., že se téměř celý závod šel za umělého osvětlení. Skvěle si vedl Mirek Fliegl, který získal titul Mistra Evropy v kategorii M65. Ve 20:30 byl start silniční desítky (dvě pětikilometrové kola). Na trati bylo převýšení 200 metrů a čtvrtina tratě vedla po kostkách. V tomto závodě získal stříbrnou medaili v kategorii M45 Jiří Brychta.

30.10. probíhaly krosové štafety. Na náhorní plošině v Ekologickém parku v nadmořské výšce 1500 n.m. Tým se musel skládat ze tří závodníků a každý běžel úsek 2,1 km. Za ČR startoval pouze jeden tým v kategorii M40 ve složení Václav Krmaš, Víťa Malík a Jiří Brychta a získali bronzovou medaili za Portugalci a Španěli a nechali za sebou Brity a Rumuny.

31.10. byl velmi teplý den 26´C a od 14:30 probíhal závod v chůzi mužů 30km kde opět exceloval Mirek Fliegl a získal druhé zlato z ME a tím se stal nejúspěšnějším členem naší výpravy.

V 16:00 startovala i početná výprava z ČR (byla rozšířena o výpravu 11 závodníků výpravy Karla Šklíby z Úpice) v půlmaratónu. Závod měl netradiční trasu s osmi otočnými body a nepravidelnými úseky, kde hlavně zmatečný byl závěr závodu, kde se proběhlo kolem cíle a musel se běžet ještě tříkilometrový úsek. Došlo tam k několika problémům a závodníci byli vraceni na trať. Problematická byla i délka závodu, jak na silniční desítce (o 200metrů) tak na půlmaratón vycházela všem závodníkům dle měření z GPS hodinek delší trasa o 600metrů. Co musíme pochválit bylo množství občerstvovacích stanic a za dusna a horka závodníci rádi využily.

Z Čechů si nejlépe vedl Jiří Libra, který zvítězil v kat. M80 a další dvě bronzové medaile získali Oldřich Šmída M70 a Renata Hájková Ž45. Nejzajímavějším účastníkem ME byl bezesporu španělský Mistr Světa a Evropy v maratonu z roku 1994 a 1995 Martin Fiz, který vyhrál i zde svou M55 výkonem 1:19:00.

Jiří Brychta