Týden po ukončení silničního ME Masters na silnici se konalo na severozápadní straně ostrova i Mistrovství Evropy Masters v běhu do vrchu. V pátek 6.11.2020 se konal klasický běh do vrchu z Porto Moniz na náhorní plošinu Fanal ve výšce 1050 m.n.m. Závod měřil 8,5km a na běžce čekalo převýšení 1000 metrů.

Kvůli hygienickým opatřením byli starty opět ve vlnách po deseti závodnících.

Start závodu byl u kostela a okamžitě stoupala prvních 800 metrů zvolna mezi zahradami a políčky po betonových schodech a pěšinkách. Po kilometru následovala kilometrová nejprudší pasáž bahnitými pěšinkami, kde se téměř nedalo běžet. Od druhého kilometru byla trať už běhatelná, ale těžká velmi podmáčeným terénem, místy jste měli pocit, že běžíte potůčkem. Na trase byli i tři kratší seběhy. Poslední kilometr už vedl mírnějším stoupáním pastvinami kolem jezera – tráva však byla velmi podmáčená. Závod na několika místech snímala i Portugalská televize a reportáž z ME byla i večer po zprávách v TV.

Na závod bylo přihlášeno 185 závodníků, nakonec se zúčastnilo 66 závodníků (18 žen a 48 mužů).

Závodu se zúčastnila početná skupinka 8 Čechů a získali 5 individuálních (Zlato R. Hájková Z45, J. Brychta M45, stříbro E. Jirásková Z55, O. Šmída M70, bronz J. Plecháček M75) a 2 týmové medaile.

V neděli 8.11.2020 se ještě konalo zkušební ME Masters v trailovém běhu 32km (nahoru – dolů) tohoto závodu se zúčastnilo 8 žen a 23 mužů. V tomto závodě žádní čeští reprezentanti nestartovali.

Všichni zúčastnění byli moc vděční Portugalským pořadatelům, že se jim v této nelehké době podařila takováto akce zorganizovat a věříme, že za rok snad bude lépe a zazávodíme si v normálním režimu.