Jak ses Slávku vypracoval k takové váze jako je 174 kg?

Nepravidelně jsem jedl. Respektive jsem celý den nejedl. Například po čtrnácti hodinách v práci jsem se najedl až doma večer a pak šel spát. A tak to trvalo roky. Navíc dělám v gastronomii, takže jídla bylo vždycky dost. Teď sice vedu asi rok bistro v poliklinice v Ostravě Hrabůvce, ale co se týká jídla, jsem v pohodě, protože jsem namotivovaný a mám nějaký cíl.

Co bylo tím impulsem k tomu, abys vůbec začal hubnout?

Nedoběhnutý míček při tenise. To byl ten nejdůležitější impuls k tomu, abych se sebou začal něco dělat.

Jaké byly začátky? Šlo to snadno?

Svoji extrémní nadváhu jsem se rozhodl řešit radikálně, šel jsem do nemocnice na operaci žaludku, na jeho zmenšení. Bylo to loni v září a od té doby jsem zhubnul o 80 kg. Dneska jím šestkrát denně a přitom hubnu. Samozřejmě žaludek toho moc nepojme, takže jsem brzo sytý, což je fajn.

Zhubnout osmdesát kilo za rok to je dost, co všechno jsi musel udělat, aby šla váha dolů?

Samozřejmě jsem byl párkrát v lázních, kde jsem třeba za tři týdny zhubnul o 15 kg, ale to bylo málo a když jsem se po lázních vrátil do starých kolejí, tak váha šla zase nahoru. Po operaci jsem začal hodně sportovat. Chůze, inline brusle, kolo, hory. Mám rád kolem sebe pozitivně naladěné lidi. A s takovými lidmi se sportuje dobře. Jsem neustále v pohybu a váha jde pořád dolů. Ještě by to chtělo sundat deset kilo.

Starobělské Lurdy byly tvůj první běžecký závod, jak si je zvládal?

Já jsem byl vždycky tělem a duší sportovec. Hrál jsem třeba tenis, jezdil na kole, chodil na hory. A když mi klesla váha pod 100 kg, tak jsem se vrátil ke svému koníčku, a to doslova. Kůň velké váhy nerad vozí. Běhat jsem začal nedávno. Starobělské Lurdy jsou můj první závod. Před ním jsem naklusal asi 20 kilometrů. Každopádně s časem 23:18 jsem spokojený. Příští rok chci jít pod dvacet minut.

Jaké jsou tvoje další běžecké plány?

Mým snem je uběhnout půlmaraton. Sice mě od toho doktoři odrazují, že jsem moc hrrr, ale víš jak to je s doktorama. (smích) Když mám nějaký problém spojený s běháním, jdu pro rady za zkušenými běžci. Ale jinak samozřejmě s lékaři spolupracuji a věřím jim. Před třemi měsíci mi odoperovali přebytečnou kůži na břiše a ještě půjdu jednou, aby mi to stejné udělali na nohách.

Co bys rád vzkázal ostatním, kteří teprve hubnout začínají?

Nejdůležitější je mít cíl. A když mám cíl, tak mám motivaci dosáhnout toho cíle. Navíc já se obklopuji jen pozitivními lidmi, těm negativním, co furt říkají, že něco nejde, a že si ublížím, se vyhýbám. Takže stanovte si cíl a za ním jděte, nenechejte se nikým, ničím odradit a poslouchejte svoje tělo. Nemusíte běhat rychle, hlavně se hýbejte a buďte pozitivně naladěni. A když budete mít kolem sebe kamarády, dobrou partu, tak to půjde mnohem líp.