Mikulášský běh ve Zlíně letos bude. Oblíbený prosincový závod pořádaný sdružením Běhy Zlín ve spolupráci s firmou Cyrilovy brambůrky, se v sobotu 5. prosince v krajském městě poběží už po třiatřicáté.

Start hlavního desetikilometrového závodu rozloženého do dvou rovinatých okruhů, je na fotbalovém hřišti v Loukách, ve 12 hodin. Na stejném místě je i cíl. Pro zájemce je připravený také závod na 5 kilometrů. V Loukách se uskuteční i dětské běhy.

Sobotní zlínský Mikulášský běh ale budou doprovázet kvůli pandemii koronaviru přísná hygienická opatření.

Prezentace a registrace bude probíhat od 10 do 11.30 hodin. Při online registraci do 3. prosince je startovné 300 Kč. Na závod je nutné se kvůli opatřením přihlásit předem. Ve startovním balíčku je pamětní keramická medaile, špičkový běžecký nákrčník Pingusport, Cyrilovy brambůrky, ionťák, a od otrokovické restaurace Maxima zabalený oběd a voda v láhvi. Nákrčník v designu Mikulášského běhu tak doplní sbírku z předchozích dvou let – běžeckou čelenku a sportovní ponožky.

Vypsány jsou všechny kategorie

Pořadatelé v podniku, jenž je zařazený do termínové listiny seriálu Běhy Zlín, vypsali kategorie pro muže, ženy, veterány, veteránky, juniory, juniorky, dorostence a dorostenky. Populárního prosincového běhu se může zúčastnit i mládež a poměřit síly s kvalitními atlety můžou rovněž vyznavači amatérského běhu.

Výtěžek ze startovného zlínského Mikulášského běhu bude věnovaný Nadačnímu fondu Krtek při dětské onkologii v Brně.

Trať vede z Louk do Prštného a zpět

,,Závod odstartuje na travnatém plácku u fotbalového hřiště v Loukách. První polovina trati povede od hřiště po široké travnaté cestě podél řeky Dřevnice do Prštného. Tam běžci přeběhnou přes novou betonovou lávku řeku Dřevnici a vrátí se po cyklostezce zpět do Louk,“ vybízí k aktivnímu sportování jeden z organizátorů Jiří Prokop.

Letos je připravena náhradní varianta

Pořadatelé z Běhů Zlín mají vzhledem k současné epidemiologické situaci připravenou speciální variantu.

,,Kvůli bezpečnosti závodníků a pořadatelů se závod poběží intervalově. Běžci budou startovat intervalově v rozmezí po 10 sekundách. První běžci se na trať vydají ve 12 hodin,“ prozradil další z organizátorů Bob Komín. PRVENSTVÍ OBHAJUJÍ FILIP VABROUŠEK A MARTINA NOVOTNÁ Loňský desetikilometrový Mikulášský běh ve Zlíně na trati v okolí Louk, v mužích vyhrál malenovický reprezentant týmu Sykora running Filip Vabroušek, který se blýskl časem 36:27. Mezi ženami byla nejrychlejší atletka z Brusného v barvách AK Kroměříž a ONěmec Teamu Martina Novotná, jež vybojovala zlatou příčku za čas 42:49.

Traťové rekordy jsou z roku 2018 a drží je Martin Ocásek z Krnova (32:57) a Martina Novotná (40:25).