Kultovní závod, v kterém pravidelně startuje k pěti stovkám vytrvalců, Zimní běh na Blaník ve Vlašimi na Benešovsku v sobotu 16. ledna 2021 bude. Bude tedy bez zázemí vlašimské sokolovny a samozřejmě půjde o běh ve vlnách.

„V případě nepříznivých epidemiologických opatření budou starty rozděleny podle aktuálních vládních nařízení (po 5, 50, 100 … v každé vlně). Již dnes ale na 99% víme, že pro tento ročník nebude zázemí ve vlašimské sokolovně a nebude možná registrace na místě,“ upozorňují pořadatelé. Ti však se starty ve vlnách mají bohaté zkušenosti, protože již v minulých letech vzhledem k průchodnosti trati do nich závodníky rozdělovaly.

Kdo by si chtěl objednat originální sportovní doplňky, jako jsou například čepička, čelenka, nákrčník nebo návleky na ruce, tak ten musí poplatky uhradit do 8.12. Jako dárek od pořadatelů dostane každý řádně zaregistrovaný vytrvalec čelenku závodu a při prezentaci bude vydáváno i občerstvení, bageta, takže z pochopitelných důvodů nebude letos teplé jídlo po závodě. Tradičně bývá připravena i originální medaile závodu v cíli ve tvaru proslulé blanické rozhledny. Celému závodu je dokonce přítomen blanický rytíř, který závodníky jede povzbudit i na úpatí Velkého Blaníku. Momentálně se počet registrovaných blíží k číslu 200.

Tým kolem Ondřeje Pojmona pořádá Zimní běh na Blaník osm let a závod neustále žene dopředu. Začínali na 46 startujících. Vloni v lednu to byl však pořádný skok, nejen náročností nové krosové trati vedoucí téměř zcela mimo silnice, ale i vylepšeným zázemím běhu. Za vše však hovoří čísla, v roce 2018 dokončilo 407 vytrvalců, v roce 2019 to bylo 451 a letos 458. O vstřícnosti pořadatelů svědčí skutečnost, že počkali i na zkušeného závodníka na úplném konci startovního pole, který ke zdolání náročné trati potřeboval přes čtyři hodiny.

Potěšitelné pro pořadatele je, že na startu budou opět největší hvězdy závodu minulých let a poslední vítězové. Lujza Slaviková z Prahy překvapivě lehce porazila naši nejlepší ultra běžkyni a pětinásobnou vítězku Radku Churáňovou z Prahy startující však tradičně za Loko Trutnov. Dvojnásobný vítěz v řadě Jakub Exner z Jihlavy vloni dal trať za 1:38:38. Další vítěz Zimního Blaníku a opakovaně druhý Libor Eremka z Humpolce zapsal 1:40:19, což byl vlastně loňský výkon tehdy vítězného Exnera. Také Lujza překonala výkon Radky, a to časem 1:47:58, Radka téměř zopakovala loňský čas, 2020 – 1:54:49, ale tehdy byly náročnější podmínky.

Zimní běh na Blaník má délku 23,5 km. V polovině trati musejí vytrvalci zdolat pověstmi opředenou, obvykle zasněženou, horu Velký Blaník (638 m. n. m.), v jeho masivu se běží cca sedm kilometrů, součet stoupání závodu je cca 600 metrů. Pokud bude zimní počasí mají se běžci na co těšit. Ale i rekreační běžci se nemusí bát, že by neměli s kým běžet. Pravidelně výsledkovou listinu, uzavírají borci s časem blížícím se k čtyřem hodinám a těm je navíc umožněn start v první vlně. Na trati budou opět čtyři občerstvovačky. Měřeno bude čipy. Soutěžit se bude v 9 věkových kategoriích, pět je určeno pro muže.