Skvělá konkurence se sešla na startu 33. ročníku Mikulášského běhu ve Zlíně. Z prvenství se nakonec radoval ultramaratonec z Malenovic v barvách KESBUK Teamu Matěj Beníček. Ten se v desetikilome­trovém závodu, který se letos s ohledem na současnou epidemiologickou situaci kvůli pandemii koronaviru běžel intervalově, blýskl časem 34:11. Stříbro na obrátkové trati mezi Loukami a Prštným vybojoval se sedmačtyřiceti­sekundovou ztrátou Filip Vabroušek (Sykora running), třetí místo obsadil Jiří Klement z Lubné (Titan Trilife Zlín, 35:43).

Vítězný Beníček uspěl téměř v domácím prostředí. Start závodu byl totiž pouze 3 kilometry od jeho malenovického místa bydliště.

,,Intervalový závod byl velmi zajímavý. Nikdo z běžců ale v jeho průběhu nevěděl, na jaké pozici se v průběžném pořadí nachází. Proto se každý musel soustředit na svůj výkon,“ upozornil Matěj Beníček.

Ten na letošní ročník zlínského Mikulášského běhu formu nijak nevylaďoval. Od startu závodu, který bral jako tempový trénink, si běžel svoje tempo, a nepřemýšlel nad tím, jak běží ostatní soupeři. ,,Nepříjemný byl jenom protivítr v úseku z Malenovic do Louk.,“ přiznal šestadvacetiletý Beníček.

Dlouhá závodní pauza mu nevadila, protože se mohl víc soustředit na trénink. ,,Navíc jsem v říjnu a listopadu mohl navýšit objem naběhaných kilometrů,“ uvedl v cíli ultramaratonec z Malenovic Matěj Beníček.

Na dalších předních pozicích se umístili další kvalitní běžci. Jiří Červenka (36:43) skončil čtvrtý, Jan Kábela (oba SP Malenovice, 37:26) pátý, Matěj Nekoranec (ProSport Academy, 37:34) šestý, veterán František Dosoudil z Hulína (Fenix Sport, 37:49) doběhl sedmý, Jiří Daněk z Uherského Hradiště (38:08) získal osmé místo, Filip Tomanec (SP Malenovice, 38:24) dokončil závod jako devátý a Ironman Petr Vabroušek bral za čas 38:37 desátou příčku.

Také v závodu žen byly k vidění výborné výkony a dosažené velmi dobré časy.

Vítězství získala za čas 42:39 Jana Žaludková ze Zlína, před Petrou Tunysovou z týmu Slečinky Napajedla, jež byla v cíli o osm sekund pomalejší. Bronz brala Mária Sýkorová z Vizovic (Sykora running, 43:27). ,,Na Mikulášský běh ve Zlíně jsem se stejně jako ostatní běžci těšila. Že se poběží intervalově, jsem ale nevěděla. Nakonec mi to vyhovovalo,“ přiznala Jana Žaludková.

Ani jí závodní pauza nevadila. ,,I v období pandemie koronaviru se snažím pořád sportovat. Chodím pravidelně běhat a kromě toho jezdím na kole, bruslím na inline bruslích a také jsem začala cvičit jógu u výborného cvičitele Karla Ševčíka. Díky józe regeneruji, uvolňuji svaly a zároveň posiluji. Momentálně se tak cítím velmi dobře,“ svěřila se Žaludková.

Vytrvalkyni ze Zlína přesto zisk první příčky překvapil. ,,Protože se kvůli hygienickým opatřením v Loukách nevyhlašovaly výsledky, tak jsem se o zisku prvního místa dozvěděla až z webu v sobotu odpoledne. Moje výsledky však už tak neprožívám. Proto jsem ani moc neoslavovala. Jestli jsem v závodu první, nebo desátá, nerozlišuji. Jsem hlavně šťastná, že můžu sportovat,“ tvrdí spokojená 45letá běžkyně z krajského města Jana Žaludková.

V Loukách uspořádali také pětikilometrový závod. V něm v mužích dominoval díky času 20:35 Martin Velcer z Vizovic. Mezi ženami byla nejrychlejší Kristýna Kočendová (Kryjo Team, 23:17).

V letošním Mikulášském běhu ve Zlíně se v hlavním desetikilometrovém závodu představilo 152 běžců a běžkyň. V pětikilometrovém závodu poměřilo síly dalších 43 atletů a 46 atletek.

Ideální bylo počasí, kdy v sobotu ve 12 hodin na startu prvního vytrvalce bylo polojasno, a rtuť teploměru ukazovala 9 stupňů. Foukal ale nepříjemný vítr.

Kvalitně obsazený běžecký závod v krajském městě pořádalo sdružení Běhy Zlín vedené sportovním nadšencem Jiřím Prokopem.

GALERIE VÍTĚZŮ V HLAVNÍM DESETIKILOMETROVÉM ZÁVODU V MIKULÁŠSKÉM BĚHU VE ZLÍNĚ 2020:

  • Muži do 39 let: Matěj Beníček (KESBUK Team) 34:11.
  • Muži do 49 let: Jan Kábela (SP Malenovice) 37:26.
  • Muži do 59 let: Františk Dosoudil (Fenix Sport) 37:49.
  • Muži nad 60 let: Jiří Petr (Zlín – Kudlov) 48:15.
  • Junioři: Noah Blank (KOB Kroměříž) 49:56.
  • Ženy do 39 let: Petra Tunysová (Slečinky Napajedla) 42:47.
  • Ženy nad 40 let: Jana Žaludková (Zlín) 42:39.
  • Ženy nad 50 let: Marie Tomanová (X – trail Orlová) 53:50.
  • Juniorky: Renáta Flašarová (Biatlon Halenkovice) 59:33.