Konec dobrý, všechno dobré, si museli říci pořadatelé i účastníci běžeckého seriálu Běháme pro Evičku v Hlinsku na Chrudimsku. Vybrané startovné ze seriálu Běháme pro Evičku šlo na zakoupení rehabilitační tříkolky pro 21letou Evičku Staňkovou ze Srní, která trpí dětskou obrnou a ráda jezdí na kole. Evička Staňková je absolventkou hlineckého gymnázia a nyní studuje na Vyšší odborné škole zemědělské v Chrudimi Správu ochrany životního prostředí. A po závěrečném závodě jí byla tříkolka předána.

Seriál měl být původně čtyřdílný a začal ve velkém stylu. Úvodního závodu v Holetíně, uskutečnil se navíc v pracovní den, se zúčastnilo cca 150 startujících. Před druhým kláním v Hlinsku hustě pršelo a srážky provázely celý závod. Další závody byly v původním termínu zrušeny. A nakonec se podařilo uspořádat alespoň závěrečný nazvaný Alej 2020. Šlo o krosový běh, část vedla nově vysázenou alejí, o délce necelých pět kilometrů. Polovina závodu na zasněžené trati souvisle do kopce, součet stoupání cca 110 metrů. Druhá půlka vedla většinou i ostřeji z kopce. Pořadatelé nakonec samostatně s hodinovým rozestupem uskutečnily dva rozběhy, aby jejich klání splnilo požadavky současné doby.

Absolutním vítězem v čase 19:48 se stal v čase Marek Lorenz (na foto s Evičkou, která přijela na starém kole). „Do kopce jsem slabší, takže na vrcholu stoupání jsem byl až šestý. Ale pořídil jsem si kvalitní krosové boty a seběhy jsou moje silná stránka a postupně jsem předběhl všechny soupeře.“ A to nakonec rozhodlo i o pořadí v nejmladší mužské kategorii a vítězství Lorenze. I když předchozí dva závody v ní vyhrál Pavel Tlustoš, nyní 20:24, tentokrát byl celkově pátý a čtvrtý v kategorii. Bylo na něm vidět, že s tratí dost bojoval, dokonce díra v dresu, a jednou z příčin byla nevhodně zvolená obuv.

V závodě byl druhý Vojtěch Pešek z Hřebec teamu za 20:00. Třetí byl nejlepší čtyřicátník, legenda známá pod přezdívkou Konrád, Luboš Němec – 20:12. Konrád je také jedním z pořadatelů populárního zimního Železnohorského poháru v běhu do vrchu a závěrečného běhu Železnohorák na nejvyšší vrchol Železných hor Vestec. „Letos to nevidím dobře. První klání, které mělo být za týden, je odloženo. Náš závod je už pěkná masovka a nedovedu si představit pouštět startující v té zimě co u nás bývá po nějakých skupinkách. Navíc by to byl pěkný záhul pro pořadatele na trati. A vyvrcholením je vyhlášení výsledků za účasti většiny startujících, což bychom nemohli uskutečnit a tím by závod ztratil svoje kouzlo, nedovedu si představit, že bych lidi posílal rychle domů. No uvidíme, co bude.“ Celkově čtvrtý byl Filip Adel – 20:22 – osobnost známá z cyklistiky – závodů na horských kolech. Celkově devátý byl pohárový vítěz čtyřicátníků Pavel Svoboda z Hřebec teamu – 21:46.

Mezi nováčky seriálu byli Eliášovi z Vysokého Mýta. Radim Eliáš za 26:39 vyhrál padesátníky a o sekundu porazil vítěze dvou předchozích klání a domácího vítěze seriálu v kategorii Petra Kavalíra. Následovali v kategorii další pohároví borci Tomáš Grubner z Chrudimi a Josef Krátký z pardubické Hvězdy.

Tradičně početně obsazená byla kategorie žen nad 40 let. První závod vyhrála Kateřina Burešová ze Svratky a následovala dvě druhá místa, což znamenalo prvenství v seriálu – 28:20. V druhém závodě ji porazila legendární Anna Krátká ze Svitav, za mlada třeba mistryně republiky na deset kilometrů na dráze, a v třetím Petra Eliášová za 26:55. V závěrečném závodě si to doslova na férovku, po dvou startech měly stejně bodů, o druhé pohárové místo v kategorii rozdaly Eva Berná z Hradce Králové 30:19, která po vlažnějším začátku v druhé polovině trati porazila Dianu Mucksteinovou – 31:13.

Nejlepší ženou aleje 2020 byla třicátnice Lucie Fiedlerová z České Bělé – 24:51, druhá z téže kategorie Martina Hovorková dal 25:10 a třetí celkově byla výše zmíněná Petra Eliášová.