Na třetí neděli adventní se do Ostravy-Martinova sjela necelá stovka závodníků, aby zase po roce změřili síly v tradičním Mikulášském běhu.

Jedná se o silniční závod na 5 km, který vede celý po asfaltové silnici, takže se očekávaly rychlé časy, o které letos nebyla nouze a došlo i na jedno veliké překvapení.

Startovalo se ve dvou vlnách po padesáti závodnících. Nejprve přišly na řadu ženy a veteráni. Zde hned po startu šlo do čela duo Petra Pastorová MK Seitl a Jana Coufalová Gusta Team, která v sobotu absolvovala Mistrovství ČR v přespolním běhu, kde se postarala o překvapení, když obsadila 4. místo za elitními běžkyněmi.

Na Mikulášském běhu byla Jana od začátku ve vedení a Petru před sebe po celou dobu nepustila a zvítězila stylem start-cíl a v čase 18:16 se tak postarala o další překvapení v tomto závodním víkendu. Petra Pastorová si tedy doběhla pro stříbro (18:42) a to se často nevidí. Bronzovou příčku obsadila další závodnice MK Seitl Magdaléna Drastichová (19:34).

Po ženách se na trať vydali muži. Zde celý závod opanovalo trio Vítkovických závodníků. S přehledem zvítězil Michal Stanovský (15:49), druhý doběhl Matouš Vrzala (16:39) a třetí příčku obsadil Martin Ručka (17:00). V cíli na každého závodníka čekala účastnická medaile a na vítěze všech kategorií pěkné poháry.