Když se chce tak to jde, je nutné s uznáním říci na adresu pořadatelů sobotního, 26. prosince, 24. ročníku Vánočního běhu Kolesa, který kutnohorský spolek Zenárna pořádal v obci Kolesa sousedící s Kladruby nad Labem na Pardubicku, kde je slavný hřebčín. Zenárna převzala závod od místních před třemi lety. „Máme zde příbuzné,“ vysvětlil jeden z nich a dodal : „Ještě ve středu to vypadalo na zrušení, ale naštěstí tvrdší opatření platí až od neděle.“ Při mé pouti po závodech jsem však v posledním čtvrt roku zažil bohužel i několik akciček, kde si pořadatelé spíše řekli, sice to nejde, ale přesto to uděláme …

Vánoční běh Kolesa měl přihlášky dopředu a těch se sešlo přes sto. Pořadatelé se rozhodli startovat průběžně, jak kdo přijde od devíti do čtrnácti hodin. V chladném počasí tedy museli venku strávit přes pět hodin a na jednotlivých postech se samozřejmě střídali. Jedna osoba byla u prezentace a druhá startovala a měřila časy. A skutečně žádné skupinky se zde netvořily. Pro běžce byla určena trať o délce 8,1 kilometru a pro běžce s pejsky pětka. Tratě jsou zde absolutně rovinaté, ale mají také svoji náročnost. Poslední kilometr vede po dostihovém závodišti v měkké trávě a byl tradičně zpestřen náročnou dostihovou překážkou a na třetím kilometru závodu se letos objevila hliněná cesta, na níž navazovala také měkká písková, asi obě určené pro běhání koňů, takže třeba v mé případě byl třetí kilometřík téměř o dvě minuty pomalejší než úvodní dva. Super bylo, že byl každý kilometr označen. Nakonec do Koles dorazila necelá stovka závodníků.

Před třemi roky zde velmi překvapivě vyhrál pražský cyklista Jiří Chyba, tehdy doslova senzačně porazil místního suveréna Miloše Kratochvíla. Ten mu o rok později porážku vrátil. Vloni se však oba museli sklonit před běžeckým uměním dalšího čtyřicátníka Jiřího Milera z Mladé Boleslavi, který zapsal asi rekordní čas 27:27, tehdy druhý Kratochvíl a třetí Chyba. Letos Miloš přestal závodit, do závodu se sice přihlásil, ale nakonec nedorazil. Takže bezkonkurenčně opět vyhrál Jiří Chyba, který téměř na sekundu zopakoval loňský čas 29:36. „Super akcička a jsem hrozně rád, že ji pořadatelé v tomto formátu udělali. Je to od nich i velká oběť být v tom chladnu tak dlouho venku. Já jsem zde testoval nové boty od Ježíška. Dostal jsem krosky, ale musím říci, že jsem byl zatím zvyklý pouze na silniční a při běhu v těch nových dost cítím lýtka, no snad si to sedne.“ Druhý Jan Faltus dal 32:20 a třetí Ladislav Semrád 32:39.

Nejlepší ženou Vánočního běhu byla za 36:38 Martina Pohořalá, celkově na desátém místě. Vloni dala první Marta Fenclová 30:57. Druhá Kateřina Tichá zapsala čas 38:43 a třetí Šárka Sobotková dala 39:22. Čtvrtá byla v poslední době se spíše profilující jako chodkyně Štěpánka Kučerová Pohlová, vloni bronzová, letos pátá na českém šampionátu v chůzi na dvacet kilometrů v čase pod 1:50, hodiny, – 39:49.

Samozřejmě přijelo hafo rekreačních běžců a třeba místní šedesátník Miloš Ditrych (na foto) dal 52:11. „Do zdejších lesů chodím běhat dvakrát týdně,“ řek v cíli. Výsledkovou listinu uzavírá triatlonová legenda Miroslav Širůček, nedávno jsem ho viděl opatrně indiánsky klusat v hradeckých lesích, ale v Kolesách to dal přesně za hodinku.

Závod pejskařů vyhrála na pětce o parník Zuzana Kynclová za 15:31. Druhá byla vítězka Hradeckého poháru v kategorii běžkyň s pejsky Gabriela Bezoušková – 18:27. „Super akce, super značená trať, mohlo to však více býti terénem,“ řekla po závodě. Třetí absolutně byl nejlepší muž – Michal Kvasnička – 19:43 . Ale v této kategorii převažují ti, co si to šli v čase nad půl hodinu se svým miláčkem hlavně užít.

Výsledky