Již třetím rokem úspěšně pokračuje Středomoravský běžecký pohár, který s nadšením pořádá Karel Pikal. Vše organizuje prakticky sám – vymyslí a označí trať, závodníky prezentuje a změří jim časy, vyhlásí výsledky.

Do letošního ročníku premiérově zařadil Prostějovský 1/4maraton. Tomuto hanáckému městu se běžecké závody vyhýbají. Jediným je Silvestrovský běh, který ale pořádají orienťáci. Že udělal Karel Pikal krok správným směrem svědčí to, že si dnes na odpolední zaběhání našlo cestu 38 zájemců – to je na poměry Středomoravského poháru nadprůměrné číslo.

Obrátková trať vedla po asfaltové cyklostezce z Letecké ulice na okraj Bedihoště a zpět, závodníci trasu kopírující železnici absolvovali celkem dvakrát. Sice pěkná rovina, ale mezi poli zcela bez stínu. Protože se v posledních dnech oteplovalo až na dnešních 26°C, šlo v Protějově o to, komu budou tyto podmínky nejméně vadit.

Závod byl odstartován v 17 hodin. Hned na začátku se ustálila vedoucí čtveřice Barabáš – Dvořák – Martinek – Nový. Ještě před polovinou předepsaného počtu kilometrů odpadl Zdeněk Nový (SK K2 Prostějov) a nakonec skončil až na pátém místě. Tři kilometry před cílem již bylo všechno jasné.

Nejrychleji proběhl trať Jaroslav Martinek (SK TRISK Olomouc – 39:00), následován Janem Barabášem (Triatlon Club Olomouc – 39:38). Třetí skončil domácí běžec Pavel Dvořák (Biatlon Prostějov), který finišoval v čase 40:19. Čtvrté místo zbylo pro Adama Fritschera (TJ Liga 100 Olomouc – 40:29).

V ženách jednoznačně zvítězila Kateřina Šustrová, která trať zvládla za 48:52. Tato závodnice se dříve objevovala ve výsledcích běhů v okolí Brna. Když nedávno vystupovala na stupně vítězů Hranické dvacítky, zaznělo již u jejího jména město Prostějov. Dnes ji na stupně vítězů doprovodily Eva Antlová (54:13) a Terezie Šitková z Drnovic, která finišovala za 1:01:34.

Další závod Středomoravského běžěckého poháru – již šestý v pořadí – startuje ve středu 16. května. Běh okolo Bystřičky začíná v 18:00 na Bystrovanské ulici v Olomouci.


Autorem článku je Josef Šitka, běžec žijící v Drnovicích u Vyškova. V loňském roce úspěšně dokončil studia na Masarykově universitě v Brně. Jeho vášněmi kromě běhu jsou hory, film, Polsko a hokejový Vsetín.