Týdenní virtuální podobu má letošní 47. ročník Zimního běhu na Blaník. Start a cíl je ve Vlašimi u zámku, mezitím musejí vytrvalci dát krosových, letos značně zasněžených, a proto jsou dosažené časy o třídu horší, 23,5 kilometru s šestisetmetrovým součtem stoupání. V polovině je čeká zdolání pověstmi opředené hory Velký Blaník. Do závodu je možné se přihlásit i během soboty.

Momentálně trať absolvovalo necelých dvě stě startujících. Přihlášeno je však téměř čtyři sta, takže se dát očekat, že poslední den závodu, v sobotu 23. ledna, bude trati pořádně husto. Pořadatelé zveřejňují průběžné pořadí, ale bez dosažených časů. Zatím je překvapivě včele čerstvý padesátník Ruda Janošík z Vlašimi. V první desítce jsou jeho vrstevníci ještě dva. Za mlada byl Ruda několikrát na absolutní bedně, v minulých letech se prosazoval v kategorii čtyřicátníků.

„Zatím je to zcela otevřená záležitost, protože do závodu je při hlášen loňský vítěz Jakub Exner,“ reálně zhodnotil situaci Ruda. Za Rudou je v průběžném pořadí opakovaně druhý, ale dříve i vítěz, Libor Eremka z Humpolce. A jak to vypadá s účastí nejlepšího vysočinského vytrvalce a loňského vítěze: „Pokud vše klapne vyrazím na trať v sobotu,“ řekl Exner.

V soutěži žen chybí poslední dvě vítězky Radka Churáňová a Lujza Slaviková. Letos se na trati mohly utkat s další vysočinskou elitní závodnicí a vítězkou loňské Tatranské šelmy, délka 50 kilometrů a součet stoupání tři kilometry, Olgou Krčálovou z Polné. Ta už závod absolvovala a bezkonkurenčně vede, v absolutním pořadí je 15. „Úžasný zážitek, neskutečnou práci převedli na perfektně označené trati i pořadatelé,“ řekla Olga po svém prvním blanickém startu.

Tým kolem ředitele závodu Ondřeje Pojmona však nezamrzl v hoře, ale už pracuje na další akcičce pod názvem Noční Blaník. Ta by se měla uskutečnit v sobotu 9. října 2021 se startem v 17 hodin a délka závodu, start a cíl bude v Načeradci, má být 10 km.