Více jak týden si každý řádně zaregistrovaný závodník mohl zaběhnout vyznačenou trať kultovního 47. ročníku Zimního Blaníku. Tedy krosových 23,5 kilometru se startem a cílem u vlašimského zámku a v polovině zdoláním pověstmi opředené hory Velký Blaník, tedy součet stoupání přes 600 metrů. Kdo závod absolvoval v prvních dnech bojoval se sněhem a mrazem, později byl hlavní překážkou led. Závodníci, kteří uzavírají výsledkovou listinu, letos s extrémně náročnou tratí bojovali přes šest hodin. Ve výsledkové listině je téměř tři sta vytrvalců.

Vloni za ideálních lednových běžeckých podmínek vyhrál Jakub Exner z Jihlavy v čase 1:38:38 hodiny. Letos se rozhodl startovat až poslední den závodu. Na trať vyrazil se svým oddílovým kolegou Davidem Vaňkem, ten byl vloni celkově třetí (oba na foto). „Vyběhli jsme v devět hodin. Nejdříve pršelo a u Blaníku hustě sněžilo. Na trať jsem si vzal krosové boty s hroty, ale na tom ledu to klouzalo stejně. Běželi jsme spolu, hodně nám to pomohlo a nesnažili jsme se proti sobě závodit. Byl to takový lepší trénink,“ uvedl k průběhu závodu Jakub Exner, který spolu se svým parťákem a ve výsledkách druhým Davidem Vaňkem a dosáhli shodného času – 1:51:00. Určitě největším překvapením je letos třetí místo nováčka v kategorii padesátníků Rudy Jánošíka z Vlašimi, který Blaník poprvé běžel v roce 1991 a do startu jihlavské dvojice vedl, ale už dopředu avizoval, že to na vítězství nevidí a zavzpomínal na minulá léta.

„V roce 2011 jsem byl celkově druhý. Pak jsem ještě několikrát vyhrál svoji kategorii čtyřicátníků. Odběhnuto mám 21. ročníků.“ Letos dal Ruda 1:53:02.

Asi stejnou taktiku jako vítězná dvojice zvolila nejlepší žena Zimního Blaníku Olga Krčálová z Polné. V absolutním pořadí jí patří 31. místo za čas 2:14:50, stejný výkon dosáhl i její kamarád Pavel Šimek, který byl devátým čtyřicátníkem Tuto kategorii vyhrál Vítězslav Gazda z Benešova za 1:57:55.

Olga běžela Zimní Blaník poprvé, v tomto termínu byl v minulých letech jeden ze závodů Železnohorského poháru v běhu do vrchu, který Olga opakovaně v ženách absolutně vyhrála. Letos však nejspíše pohár nebude. „Běžela jsem první sobotu. V tom sněhu to bylo těžší, ale mě se to líbilo. Nakonec ani ten mráz nevadil. Vlastně mám pocit ze závodu, že bylo hezky. Byl to úžasný závod a pořadatelé to měli opravdu pěkně připravené a perfektně označené.“ Olga vyhrála veteránskou kategorii 35 – 44 let a i další absolutní bedničkářky byly její vrstevnice – celkově druhá Kateřina Kadlečková z Prahy – 2:16.17 a třetí Markéta Valentová – 2:24:15.

Tým kolem ředitele závodu Ondřeje Pojmona připravuje další akce na Blaníku. V sobotu 9. října 2021 se poběží Noční Blaník na desetikilometrové trati a na sobotu 22.1.2022 je stanoven termín 48. ročníku Zimního Blaníku.

Výsledky