28. ročník Rohálovské desítky bude! Nejkvalitnější a nejpočetněji obsazený silniční běžecký závod v zimním období ve Zlínském kraji se však letos poběží virtuálně. Hlavní organizátoři zakladatel a duše závodu Ondřej Němec, Martin Koplík z týmu Vesani.cz a Lukáš Podola z Rohálov bike Teamu jsou však zárukou, že populární Rohálovka bude i v letošním roce určitě kvalitním a zajímavým běžeckým podnikem.

,,Snažili jsme se, aby se desetikilometrový běh v Rohálově konal, tak jako každý rok. Ovšem současná epidemiologická situace a vládní opatření nám dovolily uspořádat závod pouze ve virtuální formě,“ prozradil ředitel závodu Ondřej Němec.

Ten také vysvětlil kritéria. ,,Každý účastník zaplatí na účet pořadatele 100 Kč. Poté kdykoliv v termínu mezi sobotou 6. února a sobotou 27. února uběhne úsek na klasické trati Rohálovské desítky. Svůj výkon pak zaznamená na aplikaci Strava, kde je vytvořen segment ,,rohálovská 10.cz 2021, nebo přes hodinky s GPS (Garmin). Dosažený výkon nám pak pošle na emailovou adresu závod@rohalovska 10.cz. Běžci můžou mít i víc pokusů,“ informuje a láká do Prusinovic Němec.

Hlavní organizátor závodu přidal i další podrobnosti a zajímavosti kolem letošní Rohálovské desíky. ,,Na webu závodu budeme každý den zveřejňovat a přidávat výsledky a fotky běžců. Připravené máme i dílčích soutěže. Jednou z nich je doběhni si pro ponožky Asics. Ty vyhraje nejrychlejší běžec, nebo běžkyně každého dne,“ motivuje vytrvalce Ondřej Němec.

Ředitel tradičního únorového silničního běhu na Kroměřížsku rovněž věří a doufá, že všichni atleti budou féroví.

Start kopcovitého závodu je před kulturním domem v Prusinovicích. Obrátková trať vede do Tučap a odtud zpět do Prusinovic. Vypsány jsou 3 kategorie mužů a 2 kategorie žen.

První tři v každé kategorii obdrží poukázky do obchodu onemec.cz v hodnotě 1000 Kč, 700 Kč a 500 Kč. Vyhlášení výsledků taktéž virtuální formou bude v neděli 28. února.

,,Každý účastník dostane pamětní medaili a nášivku,“ upozorňuje ještě Ondřej Němec.

Loni se v Rohálovské desítce ve všech kategoriích představilo 462 vytrvalců. V Prusinovicích si ve 14 kategoriích na zkrácených tratích zazávodilo 172 dětí.

Prvenství v roce 2020 vybojovali Jakub Holuša (Dukla Praha, 31:04) a Adéla Stránská (Iscarex Česká Třebová), jež se prezentovala časem 35:56. Mužský traťový rekord drží z roku 2009 Ezekiel Jafari Ngimba z Tanzánie, který před 12 lety zaběhl čas 29:26. Mezi ženami je traťovou rekordmankou ze sezony 2002 díky času 34:37 Petra Kamínková z Olomouce. Veškeré informace o závodu jsou na webu Rohálovské desítky.