Závodem v Praze měl původně letošní innogy WINTER RUN končit. Situace je ale jiná a tak je teprve v polovině. Ale hlavně že se může běhat. O závod v Praze byl enormní zájem, obě tratě byly vyprodané, a mnoho běžců v sobotu pociťovalo dle svých slov závan normálního života.

Vydařilo se i počasí. Zatímco na druhém závodě v Olomouci bylo mínus patnáct stupňů, v Praze bylo také patnáct, ale v plusu a někteří tak vyrazili na trať v kraťasech a krátkých rukávech. Dívky vydávající startovní čísla byly jako vždy milé, jejich kolegyně u trati všechny běžce neúnavně povzbuzovaly a sem tam se podařilo využít jako sparingpartnera inlajnistu nebo jiného běžce, ať už závodníka nebo kohokoliv jiného probíhajícího se po Ladronce.

Prostě značka ideál. Nebo ne? „Je krásně a je tu hodně lidí, možná občas až moc. Ale kdyby byla zima a metr sněhu, tak jsme tady sami a je to daleko lepší pro běžce,“ zhodnotil šéf organizačního týmu Tomáš Pavel. Běžci ale byli nadšeni. „Jak oslavit svátek? Přeci během a prvním letošním závodem. Euforie, štěstí, endorfiny, kamarádi, závody, teplo, sluníčko … Prostě téměř perfect day,“ radovala se na sociálních sítích Lívia Rychtaříková. Další sdíleli své fotky s medailemi nebo jen z prosluněného poledne stráveného na Ladronce.

I v Praze se každopádně závod konal za přísných pravidel. „Dodržujeme všechna epidemická opatření – rozestupy, roušky, výdajové okénko, lidé běhají individuálně, ceny posíláme poštou vždy v pondělí, výsledky jsou jenom na webu,“ zdůraznil za pořadatele Tomáš Pavel. Jako vždy, i v Praze se nejdříve konaly závody dětí, které předvedly skvělé výkony. Zatímco se na tratích dlouhých čtyři sta a osm set metrů závodilo, vyzvedávali si už dospělí běžci v rouškách startovní balíčky. A krátce po jedenácté dopolední mohli první z nich na sluncem zalitou trať. Jen co doběhli, dostali místo medaile roušku.

Na čtyřech kilometrech zkompletovali vítězný hattrick Martin Pisar a Markéta Kašná. Prvně jmenovaný běžec reprezentující Team CykloTrener zaběhl čas 14:38.86 a po výhře v Ostravě a Olomouci ovládl i třetí díl seriálu innogy WINTER RUN. Stejně si vedla i závodnice TJ Jäkl Karviná/BK Ludgeřovice, ta byla tentokrát jedenáctá mezi muži. Vyhrála však „pouze“ kategorii Z1, rychlejší byla juniorka Jana Pekařová z TJ Trutnov, v čase 16:19.52 celkově osmá. Na stupně vítězů pro nejrychlejší muže se vešel i Roman Prus z SSK Vítkovice, který rovněž běžel i v Ostravě a Olomouci, tentokrát byl v čase 14:58.05 třetí, ani ne o čtyři vteřiny ho překonal David Politzer z SDH Srubec.

Po dvou druhých místech tentokrát mezi juniory zvítězil Jan Petr z Ještětic, byl celkově šestý, v jeho případě se časomíra zastavil na 15:44.57. Hned za ním je ve výsledkové listině vítěz kategorie M2 Robert Pepperný (16:03.14). Mezi běžkyněmi v kategorii Z2 byla nejrychlejší Kateřina Pirklová v dresu Šneků v běhu (18:05.89), ani ne dvacet vteřin za ní pak je vítězka kategorie Z3 Katarína Třísková. Mezi muži přihlášenými do kategorie M3 nenašel přemožitele Tomáš Stařecký (Pražští zvoníci stavovští), který trasu zvládl za 20:39.65.

Na osmikilometrové trati se objevila jména známá z minulých ročníků. Vítěz loňského ročníku Českomoravského poháru v zimním běhu Jiří Chyba (Nutrend Specialized) vyhrál v čase 29:16.14. Majitel nejcennějšího poháru z roku 2018 Jakub Skalka pak byl tentokrát druhý díky času 30:11.02. Každý však vyhrál svou kategorii, nejrychlejší muž totiž už závodí ve čtyřicátnících. Třetí mezi muži pak byl Lukáš Seiler (31:16.90). Nejrychlejším v nejmladší kategorii byl Jan Adam Tarana, který v předchozích dvou závodech běžel i čtyři kilometry. Ty pokaždé vyhrál, ale na dvojnásobné trati pak byl nad jeho síly Jan Petr. Tentokrát se běžec z Mattoni Freerun Frýdek-Místek soustředil jen na osmičku a vyhrál, jeho čas 33:04.32 stačil na osmé místo celkově a byl o čtvrt minuty lepší než výsledek jeho tradičního soupeře. Mezi ně se ještě ve výsledcích zařadila nejlepší žena a to Petra Vavříková s časem 33:17.25.

Mezi padesátníky byl nejrychlejší Jesper Kallehauge, čas 35:28.08 mu zajistil patnácté místo celkově. Těsně za sebou se pak ve výsledcích seřadily vítězky nejmladší kategorie Adéla Wegschmiedová (Český běžecký klub) a časem 37:45.08 a vítězka kategorie Z40 Věra Urbanová, ta byla o necelých jedenáct a půl vteřiny pomalejší. V kategorii Z50 pak vyhrála Katarina Třísková, její čas byl 39:13.15.

Dalším závodem má být Hradec Králové a pořadatelé věří, že se uskuteční. Městu totiž začíná teoreticky hrozit, že bude kvůli epidemické situaci uzavřeno. „Doufám, že WINTER RUN doběhneme. A když ne, tak budeme pokračovat virtuálně,“ řekl k dalším plánům Tomáš Pavel a pokračoval: „V každém případě prvního března spustíme virtuální verzi winter runu. Máme hodně medailí a kdo závody nestihl nebo se bál viru, může si je vyběhat takto. Budou tam dětské i dospělé závody na čtyři a osm kilometrů, jen se tam nepoběží o ceny.“