Sdružení Běhy Zlín na přelomu února a března pořádá 29. ročník Běhu Jižními Svahy. Podnik vypsaný pro pět mužských a čtyři ženské kategorie se letos poběží virtuálně.

Závod dlouhý 8 kilometrů má start i cíl na začátku cyklostezky na Kocandě.

,,Trať vede k závoře na konci cyklostezky směrem na Rackovou, kde je obrátka,“ informuje za pořadatele Jiří Prokop.

,,Závod je možné zaběhnout si od pátku 26. února do neděle 7. března. Přičemž v neděli 28. února mezi 9. a 12. hodinou si zájemci můžou svůj výkon nechat změřit čipem,“ dodal ještě Prokop.

Jeden z organizátorů také připomněl historii oblíbeného zimního krosového podniku v krajském městě.

,,Běh Jižními Svahy se dříve jmenoval ,,Palačinkový“, protože každý účastník v cíli dostal palačinku od dcery zakladatele závodu Jana Kvapila. Díky němu je krosový závod na největším sídlišti ve Zlíně dodnes mezi běžci oblíbený,“ vysvětluje Prokop, který společně s několika kamarády běh na Jižních Svazích a okolí od prvního ročníku pořádá.

,,V úvodních ročnících se startovalo na okraji největšího zlínského sídliště, kde tenkrát bylo jenom pole. Běhalo se po chodníku na kraji lesa, poté po lesní pěšině směrem na Kocandu. Po přeběhnutí silnice vedoucí z Jižních Svahů směrem na Kostelec se pokračovalo po modré turistické značce k rozcestí Pod Rozhlednou k obrátce u vodojemu. V letech 2015 až 2017 byl závod prodloužený o průběh Centrálním parkem. V roce 2018 se trať ještě jednou vrátila ke klasice a od roku 2019 bylo místo obrátky od vodojemu posunuté o kousek dál ke křižovatce s asfaltovou cestou k nádrži Fryšták,“ prozradil Jiří Prokop.

V loňském roce tradiční únorový běžecký podnik ve Zlíně, který měl start i cíl v Centrálním parku na sídlišti Jižní Svahy, vyhrál Fryštačan Radoslav Šíbl z týmu Ekodrill Zlín. Šíbl první příčku vybojoval v čase 23:17. Mezi ženami zvítězila reprezentantka klubu Titan Trilife Zlín Helena Kotopulu, jež se blýskla časem 26:45.

Zlínský Běh Jižními Svahy je zároveň prvním závodem z čtrnáctidílného seriálu Běhy Zlín 2021. Kdy se ale uskuteční další závody, to bude záležet na momentální epidemiologické situaci a uvolňování vládních opatření.