Velmi dobrý výsledek si na začátku sezony zaknihoval devětadvacetiletý prusinovický vytrvalec Jakub Janda. Ve virtuální Rohálovské desítce v absolutním pořadí obsadil čtvrtou příčku. V hlavní mužské kategorii do 39 let dokonce vybojoval stříbrnou pozici. V domácím závodu zaběhl na obrátkové desetikilometrové trati mezi Prusinovicemi a Tučapy, čas 36:21.

,,Rohálovská desítka je můj srdeční závod, který jsem nemohl vynechat,“ přiznal Janda.

Nijak speciálně se na něho ale nepřipravoval. I díky skutečnosti, že se závod neběžel, jako ve všech předcházejících ročnících s hromadným startem.

,,Od začátku roku jsem se věnoval oblíbeným pestrým tréninkům. Do konce února jsem naběhal zhruba 500 kilometrů a na kole jsem najel asi 850 kilometrů,“ prozradil reprezentant Rohálov bike Teamu.

Start v letošní virtuální Rohálovské desítce si vybral podle počasí na úterý 23. února.

,,Jednak proto, že nefoukal vítr a také proto, že si většinou v pondělí dávám od tréninků volno. Proto jsem byl v úterý odpočinutý,“ vysvětloval Jakub Janda.

V průběhu jeho desetikilometrového běhu byla však mlha a poměrně chladno.

,,Ovšem protože mám při běhu raději chladnější počasí, tak se mi na trati dobře dýchalo. Takže podmínky jsem měl ideální. Navíc se mi dařila dodržovat taktika. Závod jsem rozběhl poměrně rychle a solidní tempo se mi dařilo udržet až do cíle. Motivovala mě také přítelkyně Nikola Darebníková, která mě doprovázela na kole,“ pochvaloval si nejúspěšnější prusinovický běžec ve výsledkové listině v letošním ročníku Rohálovské desítky.

Ani žádná krize ho nepotkala.

,,Bylo ale těžké běžet sám ve svižném tempu a nemít se za nikoho zavěsit a s kým závodit,“ nezapíral Janda.

Se svým výkonem je spokojený. Do závodu šel s představou pokořit 37 minut a to se mu podařilo.

,,Nakonec jsem zůstal jenom pětadvacet sekund za svým loňským osobním rekordem na trati Rohálovské desítky,“ potěšilo běžce z Hané, který po závodu relaxoval zase během.

,,Po doběhnutí do cíle jsem si 10 minut odpočinul a potom jsem běžel Rohálovskou desítku znovu jako doprovod přítelkyně. Ta mimochodem dosáhla času 51:52. Potom už jsem se doma díval na televizi,“ prozradil Jakub Janda.

Další závod v letošním roce zatím neplánuje.

,,Nechávám tomu volný průběh. Uvidím, co bude dál. Ovšem běžecké i cyklistické tréninky mě baví bez ohledu na to, jestli mě výhledově čeká nějaký závod. V současné době jsem hlavně rád, že po loňské téměř čtyřměsíční pauze zaviněné zraněním postranních svalů kolene můžu zase sportovat. Nejvíc se však těším, až nás vláda všechny nechá zase normálně žít,“ uvedl závěrem Jakub Janda.