Svůj oblíbený závod Rohálovskou desítku, i když jenom ve virtuální podobě si ani letos nenechal ujít ultramaratonec z Bystřice pod Hostýnem Ondřej Velička. V desetikilome­trovém podniku na obrátkové trati mezi Prusinovicemi a Tučapy vybojoval v absolutním pořadí v čase 37:28 dvanáctou příčku. V hlavní mužské kategorii do 39 let skončil osmý.

ONDŘEJE VELIČKU LÁKALA ÚČASTNICKÁ MEDAILE

,,Chtěl jsem podpořit organizátory závodu, nechtěl jsem přerušit šnůru devíti účastí v Rohálovské desítce a rovněž mě lákala krásná účastnické medaile,“ vysvětloval svoji účast v letošním ročníku oblíbeného zimního prusinovického běžeckého podniku Ondřej Velička.

FORMU DO PRUSINOVIC NEVYLAĎOVAL

Bystřický ultramaratonec v lednu naběhal 666 tréninkových kilometrů, v únoru přidal dalších 545 kilometrů. Na závod v Rohálově ale formu nevylaďoval. ,,Ke startu v Prusinovicích jsem se totiž rozhodl až na poslední chvíli. Proto i trenér Pavel Novák mi psal, ať neočekávám žádný kvalitní výsledek,“ přiznal Velička.

SPLNIL SLIB ONDŘEJOVI NĚMCOVI

Den startu zvolil až v poslední možný termín, na sobotu 27. února. ,,Trať ve volném tempu jsem si ale vyzkoušel už týden předem v neděli 21. února v rámci 35kilometrového tréninku. Přitom jsem na trati potkal hlavního organizátora Ondřeje Němce a při průběhu kolem něho jsem mu v rychlosti slíbil, že se do okolí Prusinovic ještě jednou vrátím a virtální závod poběžím na ostro. A když můj trenér s účastí souhlasil, tak jsem slib dodržel,“ prozradil Ondřej Velička.

VYŠLO MU POČASÍ

Tomu přálo počasí. ,,Při zpáteční cestě po obrátce z Tučap sice foukal mírný protivítr, ale nebylo to nic zásadního. V minulých ročnících byly mnohem náročnější podmínky. Na trati nebyl ani nijak velký automobilový provoz, čehož jsem se malinko obával,“ pochvaloval si dobře zvolený termín sedmatřicetiletý ultramaratonec.

TEMPO PŘIZPŮSOBIL AKTUÁLNÍM POCITŮM

Ani taktiku neměl žádnou připravenou. ,,Tempo jsem přizpůsoboval aktuálním pocitům. A i když jsem cítil lehkou únavu, tak se mi běželo relativně dobře. Ideálně vyladěný na závod jsem sice nebyl, to mi ale dobrý pocit z něho nezkazilo. Zvlášť, když jsem nepociťoval žádnou krizi,“ tvrdí civilním povoláním spolumajitel internetového obchodu Ondřej Velička.

S VÝSLEDKEM JE SPOKOJENÝ

Se svým výsledkem i výkonem je spokojený. ,,Sice jsem zaostal o třiašedesát sekund za osobním rekordem z loňského roku. Musím však brát v úvahu, že jsem na trati běžel sám a neměl jsem s kým bojovat. Jsem totiž soutěživý člověk a bez soupeřů kolem sebe nedokážu podat stoprocentní výkon,“ nezapíral běžec z Bystřice pod Hostýnem.

PO ZÁVODU RELAXOVAL PŘI OSMNÁCTIKILOMET­ROVÉM VÝKLUSU

,,Po závodu jsem neodpočíval. Odpoledne po něm jsem si dal ještě osmnáctikilometrový výklus a následující neděli ve dvou fázích odběhal dalších 50 kilometrů. Chyběla mi však regenerace v oblíbené sauně,“ čeká Ondřej Velička, až se konečně uvolní vládní restrikce, aby mohl kvalitně regenerovat.

NEMŮŽE POČÍTAT S PŘÍPRAVOU NA KONKRÉTNÍ ZÁVOD

A jaké má jeden z nejlepších českých ultramaratonců sportovní plány v roce 2021? ,,Letošní sezona bude pravděpodobně znovu improvizační. Na konci března jsem se chtěl v Plzni zúčastnit mistrovství republiky v běhu na 100 kilometrů. Tento závod ale bude s největší pravděpodobností přesunutý, nebo zrušený. Dalším přesunutým závodem je z května na říjen mistrovství světa v běhu na 24 hodin. Všechno tak ukáže až čas. S kvalitní dlouhodobou přípravou na konkrétní závod, jak jsem býval v minulosti zvyklý, proto nemůžu počítat“ mrzí Ondřeje Veličku.

JAROSLAV VELIČKA ZAČAL BĚHAT V 67 LETECH

Na trati letošní Rohálovské desítky si letos zazávodil také otec českého reprezentanta v utramaratonech Jaroslav Velička. Tomu bylo v polovině února 77 let.

,,S běháním jsem začal v 67 letech v roce 2011, kdy mě Ondra přihlásil na RunCzech desítku v Olomouci. O přihlášce mi tenkrát řekl až zhruba 5 týdnů před závodem. Hned ten den večer jsem si obul tenisky a začal s běžeckým tréninkem. Asi po 300 metrech jsem byl tak unavený a vyčerpaný, že jsem musel zastavit. Ovšem nevzdal jsem to a téměř každodenní přípravou jsem si tréninkovou vzdálenost navyšoval. A 4 dny před závodem jsem pomalým tempem uběhl 10 kilometrů. V Olomouci jsem pak svůj první běžecký závod v životě dokončil v čase 1:07:25. Později jsem absolvoval mnoho dalších závodů včetně půlmaratonů. Díky tomu se mi v hlavě urodila myšlenka ve svých 70 letech uběhnout Pražský maraton. To se mi také podařilo. V 75 letech jsem svůj osobní rekord na maratonské trati vylepšil na 4:57:06,“ zavzpomínal s úsměvem na běžecké začátky Jaroslav Velička.

NA ROHÁLOVSKOU DESÍTKU SE TĚŠIL

Na Rohálovskou desítku se těšil. ,,Hlavně proto, že v loňském roce bylo málo příležitostí zúčastnit se některých závodů. Navíc tento závod běhám nepřetržitě od roku 2012 a letos to byla v Prusinovicích moje desátá účast v řadě. Také jsem si v ní otestoval formu po zimní přípravě,“ pronesl v cíli Velička starší. Letos se v Rohálově prezentoval časem 1:06:21.

PŘIPRAVOVAL SE NA BĚŽKÁCH I BĚŽECKÉM PÁSU

,,Na závod jsem se však nijak speciálně nepřipravoval. Letos v lednu a únoru bylo poměrně dost sněhu, proto pokud to šlo, tak jsem každý den na louce poblíž bydliště dvě hodiny jezdil na běžkách. V zimním období jsem také dvakrát až třikrát týdně chodil běhat a běhával jsem zhruba 10 kilometrů i na běžeckém pásu,“ prozradil sedmasedmdesátiletý vytrvalec z Bystřice pod Hostýnem.

STARTOVAL PŮL HODINY PŘED VYPRŠENÍM TERMÍNU

Na start závodu u kulturního domu v Prusinovicích se postavil v sobotu 27. února v 11.30 hodin. Tedy půl hodiny před vypršením termínu pro účast v letošním ročníku Rohálovské desítky. ,,Profil trati mezi Prusinovicemi a Tučapy je dost náročný. Přestože mám raději rovinatější závody, tak se mi dařilo běžet rovnoměrným tempem. Ani žádnou krizi jsem neměl. Po obrátce v Tučapech byl ale nepříjemný nárazový protivítr. Hlavně při běhu do kopce,“ upozornil reprezentant TJ Bystřice pod Hostýnem.

S VÝSLEDNÝM ČASEM NEBYL SPOKOJENÝ

,,S dosaženým časem jsem však spokojený nebyl. V předcházejících ročnících jsem třikrát běžel pod hodinu. Závodu však přece jenom chyběli diváci a atmosféra podél celé trati. Povzbuzování přátel z cyklo oddílu Neko, jehož jsem už 20 let členem, mi také velmi chybělo,“ přiznal Jaroslav Velička.

DVA DNY PO ZÁVODU UŽ NECÍTIL ŽÁDNOU ÚNAVU

Po závodu nijak zvlášť nerelaxoval. Pouze se v sobotu odpoledne chvíli prospal a v neděli odpočíval. V pondělí už necítil žádnou únavu.

LETOS SI CHCE ZABĚHNOUT DVA PŮLMARATONY

V těchto dnech už se zase udržuje v kondici. ,,Dvakrát až třikrát týdně si zaběhnu 10 kilometrů. A až se uvolní vládní opatření, tak se budu podle možností zúčastňovat akcí oddílu rekreačního sportu při TJ Bystřice pod Hostýnem. Také se chystám absolvovat běžecké závody v okolí Bystřice pod Hostýnem a chtěl bych si zaběhnout dva půlmaratony,“ plánuje Velička starší.