Ve 29. ročníku Běhu Jižními Svahy ve Zlíně zvítězil domácí borec Roman Zbranek (SKOB Zlín). V závodu dlouhém 8 kilometrů dosáhl času 28:21. Stříbrnou příčku vybojoval s dvacetisekundovou ztrátou Jan Kábela (SP Malenovice), třetí místo obsadil Radoslav Šíbl (Ekodrill Zlín, 29:20). Filip Vabroušek (Sykora running) skončil v čase 29:23 čtvrtý, pátý byl matador Bronislav Matouch (Jisva Zlín, 31:32).

Závod žen ovládla díky času 36:15 teprve 12letá Monika Železníková z Babic, před třiačtyřicetiletou Marcelou Sklenářovou (40:32), ze zisku bronzu se za stejný čas radovala dvaatřicetiletá Markéta Fussová. Eva Blažková (všechny Mattoni Freerun Zlín) brala za čas 40:49 čtvrté místo, Vanda Dospíšilová (41:34) si zaknihovala pátou příčku. Tradiční zimní běžecký závod na největším sídlišti ve Zlíně se letos běžel virtuálně na obrátkové trati se startem a cílem na začátku cyklostezky na Kocandě. Obrátka byla v Rackové.

V období mezi 26. únorem a 7. březnem se ho zúčastnilo 56 běžců a běžkyň.

ZÁKLADEM PRO ÚSPĚCH ROMANA ZBRANKA BYLA DOBRÁ PÁTEČNÍ VEČEŘE

Důvodů, proč se Roman Zbranek v sobotu 6. března objevil na startu, se sešlo několik.

,,Tím hlavním byla možnost využít domácí závod v okolí Jižních Svahů jako testovací před blížící se nejistou sezonou v orientačním běhu. Dozvěděl jsem se o něm ale náhodou z Facebooku. Nijak jsem se na něj však speciálně nepřipravoval. Tří dny před ním jsem ale měl volnější tréninky,“ vysvětloval svoji účast ve Zlíně Roman Zbranek.

Ten od začátku roku naběhal 550 kilometrů. Na běžkách pak přidal dalších 200 kilometrů. A díky jarnímu počasí v některých obdobích zimy najezdil také necelých 100 kilometrů na kole.

,,Základem pro můj úspěch v letošním Běhu Jižními Svahy byla dobrá páteční večeře grilovaný hermelín se salátem a bagetou. Na chutnou večeři v sobotu ráno na snídani navázalo müssli s jogurtem. Zhruba hodinu před startem jsem energii ještě podpořil banánem,“ prozradil Zbranek. Taktiku měl původně postavenou na rovnoměrném tempu.

,,Doufal jsem, že kopec u Osílka dokážu důstojně vyběhnout cestou do Rackové a také po obrátce nazpět. Na startu jsem se však potkal se soupeři z SP Malenovice, kteří mi prozradili, že závod běželi v tempu 3:40 na kilometr. Proto jsem se snažil co nejrychleji odběhnout celý závod,“ nezapíral reprezentant SKOB Zlín.

Zbrankovi se od začátku dařilo. Trochu ho sice při prvním seběhu od Osílka překvapila zima a chladný vítr, ale jak zasvítilo slunce, tak už byl zase v pohodě.

,,Malou krizi jsem však cítil po obrátce v úseku mezi odbočkou k přehradě a křižovatkou Pod Rozhlednou. Dvě nepříjemné terénní vlny v tomto úseku mi daly dost zabrat. Naštěstí potom už to bylo až do cíle téměř pořád z kopce,“ byl rád, že nepříjemnosti na trati vytrvalec ze Zlína brzy překonal. Se svým výkonem v letošním ročníku Běhu Jižními Svahy byl spokojený.

,,Myslel jsem si, že můj běh bude ve zvlněném terénu pomalejší. Výsledný čas mě proto mile překvapil,“ potěšilo Romana Zbranka, který po závodu zvolil odpočinek doma na gauči a sledováním televize. Jeho hlavním sportem je ale orientační běh. V něm s přibývajícím dny očekává zahájení sezony. Ta by měla začít na konci dubna.

,,Proto budu v nejbližších týdnech tréninky směřovat ke startu v závodech na mistrovství republiky. V květnu by se měl konat závod ve sprintu a v červnu na krátké trati,“ plánuje dvaatřicetiletý Zbranek.

STŘÍBRNÝ JAN KÁBELA OD ZAČÁTKU ROKU NABĚHAL 800 KILOMETRŮ

Spokojený je i stříbrný Jan Kábela. Ten závod běžel rovněž v sobotu 6. března kolem 10 hodin dopoledne.

,,Ke startu v běhu v okolí Jižních Svahů jsem se rozhodl týden před závodem. V něm jsem si chtěl otestovat formu po zimní přípravě, kdy jsem tréninkové dávky polykal hlavně v okolí Malenovic. A to buď směrem na Napajedla, nebo směrem na Maják, nebo Hostišovou,“ přiznal Jan Kábela. Ten od začátku roku naběhal 800 kilometrů.

,,Hlavně díky tomu, že mi drží zdraví a také díky tolerantní manželce,“ děkuje s úsměvem Kábela.

Na závod na největším sídlišti ve Zlíně se však nijak zvlášť nepřipravoval.

,,Ze zajímavosti jsem si ale trať v polovině února projel na běžkách,“ prozradil reprezentant týmu ,,Starých pánů“ z Malenovic.

Taktiku si domluvil s klubovými kamarády.

,,Kluci postupně vybíhali zhruba po minutě přede mnou a v průběhu celého úseku mě povzbuzovali. A Jiří Červenka běžel za mnou a šlapal mi na paty. Na trati se mi dařilo. Pouze jeden kopec byl docela náročný. Ani poměrně dost lidí, kteří se sešli na trati, nebyl problém. Proto to byla docela příjemně strávená sobota,“ pochvaloval si Jan Kábela.

Zisk stříbrné pozice ho příjemně překvapil. Toto umístění ale nepřeceňuje.

,,Virtuální závody jsou jenom zpestřením přípravy,“ tvrdí.

Trochu ho však mrzí, že po závodě nemohl pořádně tradičně regenerovat.

,,Po nich nejraději s týmem chodíme do ,,našeho“ pivovaru u Švece. V dnešní době to už ale není dlouho možné. Proto jsem si dal pivo doma s manželkou a poté jsem relaxoval při procházce s dětmi,“ užíval si povedený výsledek Kábela.

Ten má v letošním roce před sebou spoustu cílů.

,,S mým klubem SP Malenovice chceme obhájit prvenství z loňského roku v týmové soutěži družstev v seriálu Běhy Zlín. A také bych chtěl posouvat svoje osobní rekordy na tratích od 5 kilometrů až po maraton. Mimo silnici bych chtěl uspět v Beskydech v závodu Valašský hrb,“ plánuje dvaačtyřicetiletý malenovický vytrvalec Jan Kábela. MONIKA ŽELEZNÍKOVÁ SE NA ZÁVOD PŘIPRAVOVALA NA BĚŽKÁCH

,,Až do poslední chvíle jsem z důvodů koronavirových opatření nevěděla, jestli se závodů na Jižních Svazích vůbec zúčastním. Pěkné slunečné dopoledne v sobotu 6. března ale rozhodlo, že jsem se ve Zlíně kolem 11.30 hodin postavila na start,“ svěřila se Monika Železníková.

Na závod se v lednu a únoru připravovala hlavně na běžkách. Taktiku měla postavenou běžet čas pod 4:45 na kilometr.

,,Závod jsem rozběhla velmi rychle. Hlavně díky taťkovi a mladšímu bratrovi, kteří mě motivovali. Ovšem po dobře rozběhnutém začátku jsem na třetím kilometru měla menší krizi. Ta ale záhy přešla. Do obrátky v Rackové jsem běžela s taťkou, po obrátce už sama. Ovšem nečekala jsem, že ostré tempo vydržím až do cíle,“ byla nadšená z výsledného času Železníková.

Ta by letos chtěla uspět hlavně na mistrovství republiky v atletice a na mistrovství republiky v letním biatlonu.

,,Rovněž mě láká vybojovat medaili na mistrovství republiky v krosu,“ doufá Monika Železníková, že vládní opatření už brzy skončí a bude zase moct pořádně závodit.