V loňském roce se uskutečnilo pouze devět zlínských dvoumílových běhů. Tři závody pandemie koronaviru nedovolila uspořádat. Zájem o 11. ročník oblíbeného celoročního běžeckého seriálu v krajském městě byl však tradičně velký. Na trati v Přílukách si v roce 2020 zazávodilo celkem 115 mužů, 81 žen a 43 dětí.

Z prvenství se nakonec radovali devětačtyřicetiletý matador Roman Bublák z Luhačovic a 73letá veteránka reprezentantka AK Zlín Anežka Janečková. Stříbrnou příčku v mužích obsadil Martin Macek (Easy Fitness Zlín), třetí skončil Leoš Ernest z Lukova. Mezi ženami druhou pozici vybojovala zlínská Hana Vidomusová, třetí místo získala Eva Solařová z Otrokovic. Jednoho z pořadatelů Andreje Višněvského proto pochopitelně zájem běžců těší.

Jaká byla kritéria při hodnocení seriálu Běhů na 2 míle ve Zlíně 2020? V každém závodu se koeficientem hodnotil poměr věku a výsledného času. Za to běžci dostávali body. V konečném účtování se proto prosadili zejména starší atleti.

Jak se Vám loňský ročník zlínských dvoumílových běhů líbil?

Rozhodně ho hodnotím pozitivně. V průběhu roku 2020 bylo pět měsíců v nouzovém stavu. My jsme však stihli uspořádat devět závodů. Zvýšil se i zájem běžců. V roce 2019 si v Přílukách zazávodilo 111 mužů, 70 žen a 45 dětí. V loňském roce se na přílucké trati představilo o 15 dospělých běžců navíc.

Jaké jsou největší klady 3,2kilometrových závodů v Přílukách?

Náš běh je ideální pro každého. I pro toho, kdo ještě nikdy neběžel žádný organizovaný závod. Běžci z dvoumílové rovinaté trati v Přílukách nemusí mít strach. Vzdálenost 2 mil, což je 3,2 kilometru, všichni vždy dokončili. Také dětem se v závodu dlouhém 800 metrů dařilo.

V Přílukách ale nejde jenom o dobré umístění?

Zakladatel našeho týmu Sri Chinmoy vyznává ve sportu filozofii sebepřekonávání, kdy není cílem soupeřit s ostatními, ale s vlastními limity, bolestmi a překážkami. Každý kdo běhá náš seriál pravidelně každý měsíc, ovšem zjistí, že dvanáctkrát za rok není možné běhat na své nejrychlejší úrovni. Sebepřekonávání je tak inspirací zúčastnit se našeho závodu bez ohledu na výsledek.

Kdo v loňském roce dosáhl na nejhodnotnější výkony?

V mužích to byl zářijový čas 10:26 zlínského Svatopluka Janečky. Mezi ženami senzačně běhala teprve dvanáctiletá Monika Železníková z Babic, která svůj osobní rekord během krátké doby stáhla z 13:56 na 12:52. Nejrychlejší ženou ale byla v červnu Dagmar Vrajíková z Otrokovic, jež dosáhla času 12:51. Na dětské 800metrově trati byl nejrychlejší v chlapcích v červnu Libor Železník z Babic. Ten tenkrát zaběhl čas 2:52. Mezi dívkami se v září Lucie Mikešová z Halenkovic blýskla časem 2:49. Bylo poznat, že v létě a na podzim měli běžci nejvíc natrénováno.

Čím vynikali nejlepší běžci?

Roman Bublák hlavně tím, že se zúčastnil všech 9 závodů. Na stupně vítězů totiž dosáhl jenom dvakrát a to v lednu a prosinci. Luhačovickému atletovi tak k celkovému prvenství stačilo pravidelně se postavit na start každého našeho loňského dvoumílového závodu a v něm se umístit do 10. místa. Také Martin Macek se představil ve všech závodech. A to dokonce se svojí ženou, která v prosinci běžela i s kočárkem. U Macků tak běhá celá rodina. Bronzový osmapadesátiletý Leoš Ernest běhával časy i kolem 13 minut a 30 sekund, což byly na jeho věk obdivuhodné výkony.

Určitě skvělé byly i nejlepší ženy?

Třiasedmdesátiletá Anežka Janečková se jako jediná žena zúčastnila všech 9 závodů. Běh na 2 míle v Přílukách je totiž její srdeční záležitostí. Náš seriál absolutně vyhrála už několikrát. Hana Vidomusová i s manželem díky naším dvoumílovým závodům začali pravidelně běhat. Eva Solařová velmi ráda běhá. Zúčastňuje se všech dostupných závodů v okolí Zlína. Někdy i dvou za jeden den. Na zlínský dvoumílový běh vždycky sebou brávala celou rodinu.

Kteří další zajímaví běžci se v loňském roce zúčastnili běhů na okraji Zlína?

Velmi rád si u nás zazávodil třeba pětaosmdesátiletý Vladislav Knebl z Otrokovic, nebo 84letý orientační běžec ze Zlína Alois Láznička. Zajímavou postavou byl i ultramaratonec Daniel Brázdil ze Slušovic. Ten loni v červenci v závodu na 48 hodin v Kladně obsadil díky výkonu 306 kilometrů třetí místo. Cestu k nám si našel i zakladatel zlínských běhů Jiří Prokop a často si na trati v Přílukách zaběhala také dálková plavkyně Abdehali Bernardová.

Co je potřeba ke kvalitní organizaci zlínských dvoumílových běhů?

Budova Madal Bal zajišťuje veškeré zázemí ke každému závodu. V ní se provádí registrace, v budově je také úschovna věcí i sociální zařízení. Před každým závodem se v 8 hodin ráno připraví všechno potřebné včetně časomíry. Ve Zlíně je příprava velmi jednoduchá. Na organizaci závodů v Přílukách se podílí 12 lidí. Kolegové z Prahy to mají složitější. Jejich dvoumílový běh se koná v parku ve Stromovce. A tam musí veškeré zázemí dopravit autem.

Jak mají pořadatelé rozdělené úkoly?

Někdo se stará o registraci stálých a také nových běžců. Někdo o tombolu a focení. Další mají na starost časomíru, zápis a vyhodnocení výsledků. V každém závodu jezdí na trati před běžci vodič na kole. Další pořadatelé mají na starost hlídání věci v úschovně. Pro běžce se připravují také lívance.

Plánujete nějaké změny na rok 2021?

Zatím nic zásadního neplánujeme. Chceme hlavně udržet standard a rodinou atmosféru kolem dvoumílových běhů v Přílukách.

Kdy předpokládáte, že se poběží další běh na 2 míle ve Zlíně?

Moc bych si přál, aby se první sobotu v květnu, nejpozději však první sobotu v červnu už zase v Přílukách závodilo.

V posledních měsících se všude mluví o pandemii koronaviru. Jak se díváte na tento nebezpečný vir?

Jsem optimista. Věřím, že v průběhu roku 2021 se tento problém vyřeší. A potom budeme zase bez omezení moct pořádat náš závod.