Jan Kábela (SP Malenovice) ovládl virtuální půlmaraton pořádaný Spolkem Běhy Zlín. V jednadvaceti­kilometrovém závodu zaběhl čas 1:20:24. Druhou příčku obsadil matador Bronislav Matouch (Jisva Zlín), který si zaknihoval čas 1:29:48, bronzovou pozici obsadil díky času 1:33:32 Petr Maňas. Bob Komín (1:40:51) skončil čtvrtý, Jakub Plhoň (všichni Mattoni Freerun Zlín, 1:51:50) byl pátý.

JAN KÁBELA CHTĚL PODPOŘIT ORGANIZÁTORY

,,Virtuální půlmaraton jsem si vybral ze dvou důvodů. Jednak jsem v současném období chtěl poděkovat a podpořit organizátory ze Spolku Běhy Zlín za spoustu let, co se o běžce na Zlínsku starají. A nejdelší z možných vzdáleností jsem si vybral proto, že jsem už běžel kratší závody a půlmaraton ještě nikoliv,“ vysvětloval svoji účast ve zlínském virtuálním jednadvacetiki­lometrovém závodu Jan Kábela.

PŘÍPRAVU DOLAĎOVAL S DOPROVODEM DCERY NA KOLE

Přípravu na půlmaraton nijak zvlášť neřešil. ,,Jenom jsem tři dny před během do tréninků zařadil lehčí výklusy s pětiletou dcerou Lucinkou, která mě vždy doprovázela na kole,“ přiznal dvaačtyřicetiletý Kábela.

POKOŘIT HRANICI 1 HODINY A 20 MINUT SE MU NEPODAŘILO

Nejtěžší pro něho bylo najít vhodný termín a místo pro běh. Věřil, že mu bude přát počasí. Na půlmaraton vyběhl v pátek 19. března kolem 13 hodin. ,,Nakonec jsem se rozhodl pro oblíbenou cyklostezku mezi Otrokovicemi a Loukami. Na ní není téměř žádné převýšení, zatáčky a ani přeběhy hlavních cest,“ naplánoval si malenovický vytrvalec. Cíl si dal pokořit hranici 1 hodiny a 20 minut. Ta se mu však o čtyřiadvacet sekund nepodařilo.

,,Závod jsem rozběhl za úplného bezvětří. A prvních 10 kilometrů bylo velmi snadných. Bohužel v průběhu 11. kilometru začal foukat protivítr a to mě zpomalovalo. Protože to ale byl vlastně takový závodní trénink a půlmaraton jsem běžel sám a bez občerstvení, tak jsem s konečným výsledkem spokojený,“ tvrdí Kábela.

BABIČKA NAPEKLA VDOLEČKY

Odměnu mu připravila babička Lidka. ,,Ta mi napekla plný plech vdolečků,“ pochutnal si po vydařeném závodu reprezentant klubu Starých pánů z Malenovic.

DO TRÉNINKŮ ZAŘADÍ TAKÉ INLINE BRUSLE S MANŽELKOU

Vytrvalec z předměstí Zlína je ale zatím skeptický k možnému pořádání normálních závodů. ,,Rád bych se pletl. Ale i v dubnu to vidím jenom na tréninky a maximálně další virtuální závody. Naštěstí už se otepluje a do tréninků budu moct zařadit cyklistiku s dětmi a inline brusle s manželkou Blankou,“ těší se na další týdny sportování Jan Kábela.

MEZI ŽENAMI BYLA MARCELA SKLENÁŘOVÁ SUVERÉNNÍ

V závodu žen byla nejrychlejší Marcela Sklenářová (Mattoni Freerun Zlín), jež vybojovala prvenství za čas 1:53:10. Stříbrná Jarmila Filippovová z Pitína na Uherskohradišťsku byla o 12 minut a 20 sekund pomalejší. Třetí místo brala Monika Slováčková (Mattoni Freerun Zlín, 2:10:56).

VÍTĚZCE CHYBÍ ZÁVODY I POROVNÁVÁNÍ VÝSLEDKŮ

,,V současném období mi chybí závody, ve kterých chci podávat lepší výkony a porovnávat svoje dosavadní výsledky,“ nechala se zlákat Marcela Sklenářová ke startu v březnovém virtuálním půlmaratonu na Zlínsku.

Virtuální běh ji však atmosféru normálního závodu nenahradil. ,,Nicméně při něm jsem si i v této době připadala alespoň trochu normálně. Bylo to podstatně lepší, než být rok zavřená ve své ulitě a stereotypu,“ dodala ještě vytrvalkyně ze Zlína.

DVACETIKILOMETROVÉ ÚSEKY BĚHÁVÁ ČASTO

Na půlmaraton se však speciálně nepřipravovala. Dvacetikilometrovou trailové úseky totiž běhává často. Ovšem mnohem pomaleji, než při závodu. Střídavě běhává také 5kilometrové až 10kilometrové úseky. Díky pravidelným tréninkům proto od začátku roku naběhala už 432 kilometrů.

,,Ani formu jsem nijak na virtuální půlmaraton neladila. Dávala jsem si hlavně pozor, aby mi vyšlo počasí a byla jsem fyzicky v pohodě,“ prozradila třiačtyřicetiletá Sklenářová.

VYBRALA SI CYKLOSTEZKU MEZI VRŠAVOU A ŠTÍPOU

Na trať vyrazila ve čtvrtek 18. března v 16 hodin. V tu dobu však bylo chladno, ale svítilo slunce. Ovšem v závěru běhu těsně unikla sněhové vánici.

,,Vybrala jsem si cyklostezku mezi Vršavou a Štípou. Pohybuje se tam málo lidí a není na ní velké převýšení. V součtu mělo převýšení 250 metrů. Tento úsek jsem běžela třikrát. Náročnější byla cesta směrem do Štípy. Po obrátce zpět na Vršavu jsem vždycky nabírala dech a zrychlila. Proto se mi dařilo držet tempo 5:23 na kilometr,“ byla se svým výkonem Marcela Sklenářová spokojená.

Za svým osobním půlmaratonským rekordem zaostala jenom o 5 minut. Ten zaběhla v RunCzech Half maratonu v únoru v roce 2020 v Neapoli. Těsně před tím, než Covid – 19 zavřel hranice.

RELAXOVALA POD DEKOU U TELEVIZE

Běžkyně ze zlínských Obecin pak relaxovala oblíbeným způsobem. ,,Protože 18. března byla ještě zima, tak jsem si doma v teple u televize zalezla pod deku. Také jsem si dala dobrou večeři s dezertem. Následující den jsem si však, jako vždycky, protáhla nohy kratším během,“ nezapírala referentka na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně.

TĚŠÍ SE NA ULTRATRAILY A MARATONY

Reprezentantka klubu Mattoni Freerun Zlín se v následujících měsících soustředí převážně na dlouhé tratě. ,,Letos bych si chtěla ještě zazávodit v několik maratonech, v létě v srpnu v ultratrailu Hostýnská osma a v maratonu Palma de Mallorca,“ těší se na snad už konečně pořádnou závodní atmosféru Marcela Sklenářová.

VYTRVALCI MOHLI BĚŽET KDYKOLIV A KDEKOLIV

Virtuální půlmaraton měl jednoduchá pravidla. ,,Vytrvalci ho mohli absolvovat v termínu od 5. března do 21. března kdykoliv a kdekoliv. Svůj výsledný čas pak zaznamenali pomocí hodinek, mobilní aplikace, nebo stopek. Po jeho dokončení pak na email pořadatele jako důkaz poslali fotku z aplikace, nebo hodinek,“ vysvětloval Bob Komín za organizátory ze Spolku Běhy Zlín kritéria závodu.