Ve virtuálním desetikilometrovém běhu organizovaným Spolkem Běhy Zlín podal skvělý výkon Filip Václavík. Reprezentant zlínského klubu Titan Trilife dosáhl v závodu, času 31:56. Stříbrný Filip Tomanec (2B Winner Team) byl o 2 minuty a 34 sekund pomalejší, na třetí pozici byl klasifikovaný Zbyněk Raška (SK Zafar Frenštát pod Radhoštěm 45:10). Tomáš Minařík (Valachbajk Team, 46:33) skončil čtvrtý a Martin Vraj ze Zlína (47:29) byl pátý.

VÁCLAVÍK ČEKAL O 30 SEKUND POMALEJŠÍ ČAS

,,O závodu jsem se dozvěděl následující den, co jsme s kamarádem a oddílovým kolegou Pavlem Hradilem běželi na dvou okruzích po cyklostezce podél řeky Dřevnice z Lužkovic do Příluk a zpět test na 10 kilometrů. Tenkrát jsme, přestože foukal silnější vítr, díky společnému snažení a zároveň hecování desítku zaběhli lehce po 32 minut. Tento kvalitní čas mě přesvědčil přihlásit se do10kilometrového virtuálního závodu pořádaného Spolkem Běhy Zlín,“ vysvětlil svoji účast v zajímavém běhu Filip Václavík. Jeho příprava ale k tomuto závodu nesměřovala.

,,V zimě jsem si místo velkých objemů v běhu přípravu zpestřil také Nordic Walkingem a věnoval jsem se i klasickému lyžování. Od začátku letošního roku jsem ale každý měsíc naběhal zhruba 250 kilometrů. Spoustu hodin jsem také strávil na cyklistickém trenažéru a při kvalitním silovém tréninku,“ nechal nahlédnout do svého tréninkového deníku reprezentant zlínského týmu Titan Trilife.

Ve virtuálním běhu měl v plánu zdolat čas pod 32:30.

,,Začátek jsem měl svižný. Mezičas na 3 kilometry jsem měl 9:18, na 5 kilometrů 15:40. To už jsem tušil, že pokořit čas 32:30 by neměl být problém. Ve zbývajících 10 kilometrech jsem se snažil udržet tempo a připravit se na závěrečný ostrý finiš. V posledních 800 metrech se mi tempo také podařilo vystupňovat,“ potěšilo Filipa Václavíka. Čas čekal zhruba o 30 sekund pomalejší.

,,Díky rovnoměrnému tempu běh ale dopadl lépe, než jsem si představoval,“ radoval se Václavík, který se po povedeném výsledku odměnil chutným jídlem. Pochutnal si na caprese pizze a dobré kávě. Dnes už ale jeden z tahounů Titan Trilife Zlín myslí na triatlonovou sezonu.

,,Ta začíná v květnu Českým pohárem v supersprintu. Snad se také budou konat i závody v zahraničí,“ doufá Filip Václavík, pro něhož by triatlonovým vrcholem letošní sezony měl být start v září ve Světovém poháru v olympijském triatlonu v Karlových Varech.

STAVINOHOVÁ SI ZABĚHLA OSOBNÍ REKORD

Závod žen suverénně ovládla Adéla Stavinohová ze Zlína, jež brala zlatou příčku za čas 40:57. Druhá v pořadí Vanda Dospíšilová (Nabombíme to!) zaběhla čas 51:39, bronz vybojovala Marie Tomanová (X – Trail Orlová, 54:42).

Vítěznou Adélu Stavinohovou od začátku roku ale sužují zdravotní problémy.

,,V lednu a únoru jsem byla nemocná. Přesto se mi podařilo něco naběhat. V březnu už to bylo lepší. Proto jsem v tomto měsíci naběhala kolem 250 kilometrů. Ovšem ve druhé polovině března jsem také lehla s další virózou,“ prozradila rodačka ze Vsetína, která dlouho bydlela ve Velkých Karlovicích, jež momentálně žije ve Zlíně.

Desetikilometrový virtuální závod běžela v rámci zpestření tréninků.

,,Formu na něho jsem ale neladila. Jenom jsem si den před během udělala volno. Do závodu jsem šla z plného tréninku,“ přiznala Stavinohová. Desetikilometrový běh absolvovala na trati zlínského Festivalového půlmaratonu.

,,Ani taktiku jsem si žádnou nepřipravovala. Virtuální běh je přece jenom něco jiného, než normální závod. Na trati mi chyběly soupeřky. Chtěla jsem však zaběhnout osobní rekord na 10 kilometrů,“ plánovala studentka managementu sportu na Masarykově univerzitě v Brně. V závodu se jí od úvodních metrů běželo skvěle. Dlouho byla spokojená s mezičasy.

,,Hned po tom, co jsem 5. kilometr běžela za 3:55, tak jsem mezi 6. a 7. kilometrem měla krizi. Krize naštěstí brzy přešla. Poté jsem si mezi 8. a 9. kilometrem v hlavě vytvořila představu o soupeřkách i divácích v cílovém prostoru a 10. kilometr jsem zafinišovala za 3:45. Výsledným časem jsem tak osobní rekord na 10 kilometrů překonala o 2,5 minuty. Byla jsem totiž plná endorfinů. Na druhou stranu mě však mrzelo a říkala jsem si, že tento výkon jsem si měla nechat na normální závod,“ uvedla v cíli dvaadvacetiletá zlínská atletka.

Po závodu si o půl desáté večer uvařila krupicovou kaši a potom už zase spřádala další tréninkové plány.

,,Snad mě v dubnu už nepřekvapí žádná nemoc a budu moct trénovat podle představ. To znamená měsíčně naběhat 300 kilometrů. K tomu budu posilovat a snad už po dlouhé době budu zase chodit také do bazénu,“ věří Adéla Stavinohová.