Vyzkoušejte zajímavý sport v přírodě, naučte se běhat v lese podle mapy, poznejte nové kamarády a kamarádky, nové oblasti naší země, udělejte něco pro své zdraví! Za zkoušku nic nedáte. Přiveďte k nám i své kamarády, sourozence, rodiče, známé, spolupracovníky.

Kdo jsme a co děláme?

Jsme členové Sportovního klubu orientačního běhu Ostrava a věnujeme se orientačnímu běhu. Jsme klub s dlouhou tradicí a hledáme zájemce a nové talenty pro náš sport. Třeba právě na tebe čekají úspěchy v tomto sportovním odvětví. Na jaře až do prázdnin a pak od začátku školního roku až do podzimu trénujeme nejčastěji v Bělském lese, o víkendech jezdíme na závody. V zimě trénujeme v tělocvičně.

Koho hledáme?

Jako začátečníky hledáme děti ve věku 8 – 12 let, ale není to podmínkou. Můžete klidně vzít s sebou na trénink nebo závod i své rodiče nebo prarodiče. V orientačním běhu na věku totiž nezáleží, na závody neprobíhají žádné výběry do sestavy jako v některých jiných sportech, naopak závodů se může zúčastňovat každý.

Co vlastně za sport je ten orientační běh?

Orientační běh je moderní sportovní odvětví založené na orientaci v neznámém terénu. Sportovištěm pro orientační běh je příroda, zejména lesy, parky, při samotném závodě se pohybujete ve zdravém prostředí na čistém vzduchu. Běh po měkké lesní půdě neničí tak vaše klouby jako při běhu po asfaltu.

Při závodě se s pomocí mapy a buzoly hledají kontrolní stanoviště ve stanoveném pořadí a v nejkratším možném čase. O úspěchu tedy rozhoduje správná orientace a rychlý běh. Při orientačním běhu zlepšujete svou sílu i mozek.

Našich závodů se může účastnit opravdu každý. Na závodech je vypisováno mnoho různých kategorií s tratěmi různých délek a obtížností, odstupňovaných podle věku, pohlaví a náročnosti. Na závodech se tak spolu utkávají věkově a výkonnostně stejní závodníci a závodnice.

TIP: Čtěte také 10 důvodů proč začít běhat.

Kategorie jsou vypsány od malých dětí až po nejstarší veterány, a tak si každý může najít své soupeře a odpovídající trať. Na závody tedy může jezdit a aktivně se jich účastnit opravdu celá rodina.

Závody probíhají o víkendech od jara do podzimu, v době letních prázdnin pak můžete absolvovat i vícedenní závody s možností kempování, vycházek po okolí a příjemně strávené dovolené. Pro děti jsou v létě organizovány i tábory s náplní orientačního běhu a jiných obvyklých táborových aktivit.

K vlastní účasti na závodech nepotřebujete žádné nákladné vybavení. To hlavní – buzolu – pro začátek vám klub zapůjčí. Z obuvi je nejvhodnější ta, která nebude podkluzovat v lesním terénu. Jako oblečení lze použít například lehké sportovní kalhoty (kvůli krytí nohou před lesním podrostem) a vzdušné tričko, lépe s delším rukávem. Pro zaznamenání průchodu kontrolním stanovištěm má závodník elektronický čip (SI jednotku, která se navléká na prst) a ten vám pořadatelé, organizátoři závodu, taky rádi zapůjčí.


Autorem článku je Milan Svěchota, dlouholetý člen Sportovního klubu orientačního běhu Ostrava. Mimo závodění fandí hokeji a jeho srdce bije pro HC Vítkovice STEEL.